La Vanguardia (Català)

El G-20 adverteix sobre els riscos per a l’economia

La zona euro i el Japó, màximes preocupaci­ons

- CAIRNS (AUSTRÀLIA)

Els riscos per al creixement de l’economia mundial han augmentat de manera significat­iva en els últims mesos i en la reunió d’avui els ministres de Finances i els governador­s dels bancs centrals del grup dels 20 (G–20) reiteraran les recomanaci­ons que van efectuar al febrer per ser més flexibles en les estratègie­s de reducció del dèficit públic, especialme­nt en aquells països en recessió o que la voregen.

Segons l’esborrany del comunicat final, el G-20 atribueix la debilitat creixent de l’economia global al creixement nul (França) o negatiu (Itàlia) que frena la zona euro i la situa a la vora de la deflació. A més, la recuperaci­ó japonesa s’ha esgotat a causa de l’increment, del 5% al 8% de l’IVA a l’abril i la Xina tindrà problemes per assolir l’objectiu d’una taxa del 7,5% aquest any.

Davant aquesta conjuntura, han estat els nord-americans i els canadencs els més proclius a oferir consells als seus socis europeus i japonesos. En els dos casos, clamen, l’objectiu ha de ser evitar una tercera recessió amb mesures immediates per es- timular la demanda sense oblidar les reformes estructura­ls a llarg termini, necessàrie­s per incrementa­r el potencial de creixement de les seves economies.

En l’anterior reunió, al febrer, els membres del G-20 van presentar els seus programes individual­s per incrementa­r en dos punts percentual­s addicional­s el creixement econòmic en els propers cinc anys. Aquestes

Els EUA i el Canadà insisteixe­n en una flexibilit­at fiscal més gran per estimular la demanda interna

trobades serveixen per preparar la cimera de caps d’Estat i de Govern que se celebrarà el proper novembre a Brisbane, Austràlia.

El ministre de Finances del Canadà, Joe Oliver, va ser molt explícit quan es va pronunciar a favor que alguns països europeus adoptin mesures fiscals addicional­s per estimular el creixement fins i tot encara que endarrerei­xin de manera temporal els esforços de reducció del dèficit públic. “Tenim un pro- blema a curt termini en alguns països així que crec que hem de ser flexibles a l’hora de fixar els objectius fiscals perquè sigui possible estimular la demanda”. Oliver va confirmar que el debat entre ministres i banquers centrals se centrarà en la rapidesa amb què s’han d’adoptar les mesures expansives i fins a quin punt el focus s’ha de posar a aconseguir que la demanda creixi mitjançant un paquet d’estímul fiscal. “Aquestes són les claus del dilema”, va dir.

El secretari del Tresor dels Estats Units, Jacob Lew, va referir-se a Alemanya quan va especifica­r que han de ser “els països amb excedents els que més han d’estimular la seva demanda”. Fonts alemanyes van reite- rar que les reformes estructura­ls són més útils que els pegats fiscals.

Per la seva part, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va defensar que les reformes estructura­ls “milloren els canals d’estímul de les polítiques fiscals i monetàries”, situació que se sol “subestimar”. També va recordar que Espanya en els últims trimestres “ha aconseguit més bons resultats” que l’eurozona, i va destacar la recuperaci­ó de la demanda interna.

 ?? LINCOLN FIESTA / REUTERS ?? El ministre Guindos i diversos col·legues asiàtics es preparen per fer-se la foto oficial
LINCOLN FIESTA / REUTERS El ministre Guindos i diversos col·legues asiàtics es preparen per fer-se la foto oficial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain