La Vanguardia (Català)

El TC liquidarà tota la declaració de ruptura

Els magistrats creuen sense fissures que és un atac a la Constituci­ó La sentència serà contundent i sense marge d’interpreta­ció

- José María Brunet

El Tribunal Constituci­onal (TC) no salvarà ni una coma de la declaració rupturista que el Parlament de Catalunya va aprovar el passat 9 de novembre. Aquesta resolució tenia el propòsit d’iniciar el procés de desconnexi­ó jurídica i política amb Espanya.

El ple del TC va abordar ahir l’estudi dels tres esborranys de sentència i el text de síntesi que va presentar el ponent de la resolució, el magistrat conservado­r Andrés Ollero. Hi va haver una ronda de suggerimen­ts i observacio­ns dels magistrats i Ollero va quedar encarregat d’elaborar una proposta definitiva. I es va prendre la decisió de tornar a reunir-se avui per a l’aprovació de la sentència, que serà aprovada per unanimitat.

El fet substancia­l, en suma, és que entre els magistrats no hi ha diferèncie­s de fons, sinó només en qüestions de matís, d’estil i de llenguatge. Al ponent se li ha demanat que alleugi el pes dels adjectius en el text final de la resolució. Els magistrats creuen que com que la pilota va directa a porteria no cal recrear-se en els driblatges. Tots coincideix­en que la declaració rupturista és absolutame­nt incompatib­le amb la Constituci­ó i que atempta contra els principis de l’Estat democràtic. I per això mateix estimen que del text aprovat per les forces sobiranist­es no pot quedar dempeus ni l’encapçalam­ent. La tesi del Parlament de Catalunya en el sentit que la resolució reflecteix una voluntat política determinad­a, sense que en si mateixa tingui efectes jurídics, no ha trobat la menor receptivit­at ni credibilit­at entre els magistrats.

El ple del TC ha analitzat la declaració rupturista globalment, com un text que explícitam­ent pretén la desconnexi­ó amb l’Estat espanyol i les seves institucio­ns. I no només això, sinó que anuncia i propugna la desobedièn­cia, en particular al propi Constituci­onal, fet que per als magistrats implica que no es pot parcel·lar la resolució i rescatar-ne algun punt. Tota la declaració, en el seu conjunt, atempta contra les bases de la Constituci­ó i suposa un “atac” a la norma bàsica que articula la convivènci­a entre espanyols, que van ratificar la Carta Magna en ús de la seva sobirania. Sobre aquests extrems no hi ha hagut en el TC la menor discrepànc­ia.

Altre cop, per tant, es planteja la qüestió de l’existència d’una sola sobirania política, que no és parcelable, perquè resideix en el poble espanyol en el seu conjunt. El Constituci­onal estima als esborranys de sentència debatuts que la declaració rupturista ha pretès trencar aquests principis, amb la qual cosa ha de ser anul·lada completame­nt, com un tot els apartats del qual perseguien una mateixa finalitat, la de qüestionar de soca-rel la pròpia naturalesa de l’Estat, la seva organitzac­ió i els seus principis

LA TESI CENTRAL El TC no veu en el text rupturista ni un punt que encaixi amb la Constituci­ó

LA UNANIMITAT Cap magistrat no creu que es tracti d’una declaració sense efectes jurídics

democràtic­s, i per això resulta obertament i radicalmen­t incompatib­le amb la Constituci­ó.

Aquesta vegada el sector progressis­ta i alhora més possibilis­ta del TC no ha tingut gaires oportunita­ts de propugnar amb èxit la inclusió de noves crides al diàleg entre el Govern central i les institucio­ns catalanes. Aquest tipus d’exhortació figurava en la sentència que va anul·lar la declaració sobiranist­a del Parlament del 2013. Des-

prés s’ha escampat el desànim entre els magistrats davant l’absoluta falta de resultats de tals crides, encara que avui es farà un últim intent d’incloure l’esmentada referència al diàleg. El sector més conservado­r estima, d’altra banda, que no té sentit apel·lar la negociació mentre s’anul·la la declaració precisamen­t per veure-la com un “atac” directe a la Constituci­ó. El que sí que accepten els jutges conservado­rs és cuidar el llenguatge, evitar en la redacció final de la sentència expression­s feridores o que puguin interpreta­r-se com a agressives. Es tracta de posar les coses al seu lloc en termes juridico-constituci­onals, no d’entrar en debats polítics. A favor del tacte hi ha també la imminència de la campanya del 20-D, que s’inicia a mitjanit de demà.

El Tribunal Constituci­onal, en definitiva, no vol donar peu a què la sentència alimenti les opcions polítiques sobiranist­es i el compte de resultats en les generals. Per això es concentrar­an els substantiu­s i els verbs i es rebaixarà el pes dels adjectius en la resolució.

Fins i tot encara sense sentència, el Govern de la Generalita­t va valorar ahir la més que previsible resolució del TC i va considerar que, encara que l’anul·li, “difícilmen­t es pot suspendre l’efecte polític d’una declaració política”, segons va subratllar la portaveu, Neus Munté, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. La també vicepresid­enta del gabinet d’Artur Mas va evitar entrar en si, malgrat l’anul·lació, es tirarien endavant els punts continguts en la declaració i es va remetre al fet que la resolució es refereix en tot cas al nou Govern. “Sempre hem trobat les fórmules per continuar avançant”, va subratllar, donant per descomptat que aquesta vegada passarà el mateix.

 ?? DANI DUCH ?? Càmeres de televisió davant de la porta del Tribunal Constituci­onal
DANI DUCH Càmeres de televisió davant de la porta del Tribunal Constituci­onal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain