La Vanguardia (Català)

Mas recorre al Suprem contra les condicions per rebre diners del FLA

“Somriguin, però paguin”, reclama Mas-Colell, conseller d’Economia, al Govern de Rajoy

- JOSEP GISBERT Barcelona

L’Executiu català va decidir ahir recórrer al Tribunal Suprem, per la via del contenciós administra­tiu, contra les condicions que el Govern de Rajoy ha imposat exclusivam­ent a Catalunya per poder cobrar el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), del qual depenen els pagaments a proveïdors, com els farmacèuti­cs, i altres despeses. El conseller Andreu Mas-Colell va acusar l’Executiu del Partit Popular de discrimina­r els ciutadans catalans per “mal comportame­nt dels votants”.

El Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) acabarà en els tribunals. Aquesta és la decisió que va adoptar ahir el Govern, que, d’acord amb l’anunci efectuat per Artur Mas una setmana abans, va encarregar a la Conselleri­a d’Economia la presentaci­ó d’un recurs contenciós administra­tiu davant el Tribunal Suprem contra les condicions especials, i diferencia­des de la resta d’autonomies, imposades pel Govern espanyol a Catalunya per al cobrament de l’esmentat fons. Unes condicions que, segons el titular del departamen­t, Andreu Mas-Colell, no són més que “requisits polítics” que represente­n una “discrimina­ció arbitrària pel mal comportame­nt dels votants”.

“I aquesta discrimina­ció dels ciutadans i dels proveïdors de Catalunya per raons explícitam­ent polítiques és inadmissib­le”, va defensar el responsabl­e de les finances de la Generalita­t, que va subratllar que precisamen­t l’argument de la discrimina­ció serà un dels principals fonaments del recurs. En aquest sentit, el Govern considera que el canvi de condicions introduït pel Govern espanyol al FLA vulnera el principi d’autonomia financera, previst a l’article 156.1 de la Constituci­ó, i discrimina els ciutadans de Catalunya per raons polítiques, en contra de l’article 139.1 de la mateixa Constituci­ó, que estableix que tots els espanyols tenen els mateixos drets i les mateixes obligacion­s en qualsevol part del territori de l’Estat.

Andreu Mas-Colell va ser l’encarregat de presentar l’acord de recórrer al Tribunal Suprem en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, i ho va fer amb un to visiblemen­t irat, molest per l’“actitud humiliant” que està mostrant el Govern espanyol en aquest assumpte. “Somriuen per sota del nas i es permeten tota classe d’humiliació cap a Catalunya”, va lamentar el conseller d’Economia. “Somriguin, però paguin”, perquè “la seva actitud consolida el pensament de molts ciutadans catalans que només prenent les nostres pròpies decisions podrem ser un país amb estàndards europeus”, va etzibar en al·lusió al procés independen­tista que hi ha en marxa a Catalunya. I com a exemple de la seva denúncia va citar que el pagament del FLA correspone­nt al

“Aquesta actitud consolida la idea de molts catalans sobre la necessitat de prendre les seves decisions”

mes de novembre va ser, en realitat, una operació absolutame­nt “ordinària i rutinària” entre administra­cions de la qual, tot i això, el Govern espanyol, i en especial alguns dels seus membres com la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría o el ministre Cristóbal Montoro, “intenta treure’n partit”.

El responsabl­e de les finances de la Generalita­t va xifrar en 2.715 milions d’euros la quantitat que caldrà pagar el mes de desembre a través del FLA i va avançar que en els propers dies el seu departamen­t farà arribar al Ministeri d’Hisenda la llista de factures acreditati­ves. “Amb aquests pagaments acabaríem el 2015 amb una situació de retard en els pagaments similar a la del 2014, però com menys puguem pagar pitjor serà la situació i més injusta per als nostres proveïdors”, va alertar Andreu MasColell. A més d’aquesta quantitat que correspon al FLA ordinari, el titular d’Economia va recordar que a la Generalita­t li correspo- nen 3.034 milions d’euros més de l’anomenat FLA extraordin­ari, que va reclamar que el Govern espanyol aboni aquest 2015 en la mesura que “fan referència al dèficit no finançat del 2014”. Una demanda, tot i això, sobre la qual va mostrar seriosos dubtes i va expressar preocupaci­ó, davant la sospita que el gabinet de Mariano Rajoy pretén fraccionar el pagament en deu mensualita­ts i sense garantir ni tan sols que la primera arribarà aquest mes de desembre. “Això tindria conseqüènc­ies molt greus, i davant d’això és inevitable preguntar-se si els catalans som ciutadans de segona perquè no votem com cal”, va remarcar.

Andreu Mas-Colell va insinuar que aquest possible retard en el pagament del FLA extraordin­ari potser podria explicar-se per problemes de liquiditat del Govern espanyol per fer-li front, però va precisar que aquesta circumstàn­cia, si és certa, en cap cas no ha de servir d’excusa per no complir amb les obligacion­s. “Si els proveïdors no cobren abans de finals d’any no hi haurà dubte de qui és el responsabl­e i de qui és objecte dels dubtes de morositat”, va assenyalar el responsabl­e de les finances públiques de Catalunya, que va instar a no alimentar els dubtes en qüestió “pagant ja”. “Vostès volen recaptar els nostres impostos i els recapten, volen les nostres factures i les tenen, i ara els toca la part de responsabi­litat, pagar”, va concloure el conseller d’Economia.

El conseller avisa que si els proveïdors no cobren abans de finals d’any serà culpa del Govern espanyol

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Andreu Mas-Colell, ahir al pati dels Tarongers, saluda camí de la reunió del Govern
ÀLEX GARCIA Andreu Mas-Colell, ahir al pati dels Tarongers, saluda camí de la reunió del Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain