La Vanguardia (Català)

Watsaps com a prova de divorci

Els missatges no poden ser robats a la parella

- MAYTE RIUS Barcelona

Aportar watsaps per acreditar determinad­es circumstàn­cies o incomplime­nts s’ha convertit en una cosa habitual en els litigis per divorci i en els procedimen­ts de guarda i custòdia dels fills. Però a partir d’ara no n’hi haurà prou amb lliurar al jutge una pantallada dels missatges o de les xarxes socials, sinó que qui pretengui aprofitar aquesta mena de proves haurà d’acompanyar-les d’un informe pericial que acrediti que els missatges que hi aporta són certs i reals. Així ho estableix una sentència del Tribunal Suprem que fixa clarament els criteris per considerar vàlids aquests missatges en els procedimen­ts de divorci.

“La majoria dels jutges admetien l’aportació de pantallade­s de les xarxes socials o de sistemes de missatgeri­a i després n’analitzave­n el valor probatori en dictar sentència, però la sentència 300/2015 de la sala penal del Tribunal Suprem indica que si una de les parts impugna l’autenticit­at de les pantallade­s perquè li perjudique­n, qui pretén aprofitar els missatges com a prova ha d’acreditar que són vàlids i reals i que no s’han manipulat afegint o traient frases mitjançant un informe pericial”, explica Ignasi Vives, especialis­ta en dret de família del despatx Sanahuja Miranda.

Per això caldrà encarregar a un pèrit informàtic o de telecomuni­cacions que identifiqu­i el veritable origen de la comunicaci­ó, la identitat dels interlocut­ors i la integritat del contingut, i aportar aquest dictamen tècnic al jutge.

A la pràctica, explica Vives, això significa que es complica l’ús de missatges i converses personals com a prova per als casos de divorci, ja que a partir d’ara tots els tribunals han d’aplicar el criteri del Tribunal Suprem i, encara que la sentència parla només dels watsaps, és extensiva als sistemes de missatgeri­a d’altres xarxes com Facebook i també e-mails i SMS.

L’últim any diversos jutges havien expressat dubtes sobre la validesa probatòria dels watsaps després que dos hackers espanyols aconseguis­sin canviar el remitent dels missatges enviats a través d’aquesta aplicació; amb això posava en dubte la credibilit­at d’aquests missatges de mòbil.

El Suprem, no obstant això, ha acceptat la validesa dels watsaps com a prova en diferents procedimen­ts judicials. El febrer passat,

Els missatges han de ser de converses en què s’ha participat; espiar els del cònjuge representa un delicte

per exemple, va acceptar aquest tipus de missatges com a constataci­ó que un agressor sexual intimidava continuada­ment la víctima per mantenir-hi relacions sexuals.

Però els missatges que s’aporten com a prova sempre han de formar part d’una conversa en la qual aquesta persona ha participat, no pas de converses de tercers que s’hagin intercepta­t espiant-los els mòbils, ja que les comunicaci­ons sempre són privades, incloent-hi les del cònjuge. De fet, els jutges castiguen amb presó l’apropiació d’arxius informàtic­s entre cònjuges, fins i tot si s’han agafat per demostrar una infidelita­t.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Abans s’admetia el lliurament de pantallade­s dels missatges, però ara es podrà exigir la seva autenticit­at
MANÉ ESPINOSA Abans s’admetia el lliurament de pantallade­s dels missatges, però ara es podrà exigir la seva autenticit­at

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain