La Vanguardia (Català)

El Madrid, líder en penals a favor i a la cua en contra

Un estudi comptabili­tza totes les penes màximes de la història de la Lliga i certifica que el Madrid és líder en llançament­s a favor i 58è de 60 en càstigs en contra

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

Sense discussió. El Reial Madrid és l’equip que més penals ha llançat en la història de la Lliga, tant en termes absoluts (487) com en relatius (0,18 per partit). Però és també, de llarg, un dels que menys n’ha rebut en contra, si observem la mitjana per partit: 0,0994, o sigui, un cada deu partits. Només dos equips dels 60 que han jugat a Primera Divisió des del 1929 tenen un coeficient més baix de penals en contra.

En números absoluts els equips que més vegades han patit una pena màxima són el València i l’Espanyol, però per la seva llarga trajectòri­a a Primera tots dos se situen al punt mitjà de la taula per als 60 equips que han passat per Primera: 0,13 penals en contra per partit.

Les xifres les ha recopilade­s pacientmen­t Vidal Viñarás, un apassionat de l’estadístic­a i del Reial Saragossa que ha publicat el seu detallat estudi amb l’empara del Centre d’Investigac­ions

PROTAGONIS­TES Hugo Sánchez i Cristiano són els que n’han picat més; Zubizarret­a, el porter que més n’ha patit

d’Història i Estadístic­a del Futbol Espanyol (Cihefe), al seu torn entitat que forma part de la Internatio­nal Federation of Football History and Statistics (Iffhs).

Cal tenir en compte que els penals –fonamental­ment els que no es transforma­ven en gol– no eren sempre ressenyats en les cròniques dels diaris i que qualsevol estudi sobre aquesta qüestió sempre és susceptibl­e de petites correccion­s. Viñarás considera que les dades que ha recopilat són fiables “al 99%”.

En total, l’estudiós certifica la sanció de 6.514 penals (4.244 a favor de l’equip de casa, 2.270 per als visitants). I a partir d’aquí sorgeixen nombrosos detalls anecdòtics... o no tant.

Per exemple: el partit amb més penals de la història de la Lliga es va jugar el 19 de maig del 1996, entre l’Oviedo i el Valladolid. L’àrbitre, Japón Sevilla, va assenyalar sis penes màximes. I totes es van marcar. Una altra dada: el primer penal de la Lliga es va assenyalar en la segona jornada de la temporada 1929. De fet se’n van sancionar tres, però per qüestions horàries el primer va ser el que va llançar el barcelonis­ta Sagi contra la porteria del Reial Madrid a les Corts. I va xutar fora, per cert. Dels nou primers penals sancionats en la història de la Lliga vuit es van fallar i el primer gol correspon a Lafuente, per a l’Athletic en el seu partit contra l’Espanyol.

Entre els màxims llançadors de penals de la competició espanyola destaca Hugo Sánchez, que va picar 71 penes màximes. 22 amb la samarreta de l’Atlètic de Madrid, 44 amb la del Madrid i 5 amb la del Rayo Vallecano. El segueix el madridista Cristiano Ronaldo, amb 52 penals.

El detallat estudi arrenca de la primera jornada de Lliga el 1929 i arriba fins a l’onzena d’aquesta temporada. En les dues següents, ja disputades, el Madrid ha sumat un altre penal a favor, el 488è, i Cristiano també ha millorat la seva xifra: ja en suma 53.

Entre els llançadors amb més errades el primer també és Hugo Sánchez (15 de 71), seguit de Quini (13 de 43) i de Tamudo (12 de 42).

I els porters? El que més vegades s’ha enfrontat a la solitud del penal és Zubizarret­a (103 li van picar, 81 van ser gol), seguit de Buyo (70 per 54 gols) i Esnaola (68 per 47 gols). El gran parapenals és l’ara valenciani­sta Diego Alves (16 aturats de 36).

L’àrbitre que més vegades ha assenyalat el punt fatídic és Iturralde González (104) i el segueix Daudén Ibáñez (92).

 ?? DANIEL OCHOA DE OLZA / AP ?? Cristiano Ronaldo demanant penal a l’àrbitre en una acció del clàssic del Bernabeu del 21 de novembre passat
DANIEL OCHOA DE OLZA / AP Cristiano Ronaldo demanant penal a l’àrbitre en una acció del clàssic del Bernabeu del 21 de novembre passat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain