La Vanguardia (Català)

La primavera com a notícia

- Màrius Carol DIRECTOR

HI va haver un temps en què l’arribada de la primavera era una notícia periodísti­ca. L’actualitat és molt intensa, sovint dramàtica, però sempre trepidant, cosa que fa que difícilmen­t una anècdota menor aconseguei­xi espai a les pàgines del diari. Però The Times, que era una institució del periodisme anglosaxó, solia donar puntualmen­t la notícia del primer refilet primaveral que se sentia a Anglaterra. Això, entre mil històries més, ho explica un llibre que es va presentar ahir a la nit a la Universita­t Ramon Llull, que és una selecció d’articles que va publicar en aquest diari Llorenç Gomis. La Vanguardia, que en els seus inicis ja aspirava a ser el Times dels catalans, també disposava d’un correspons­al a Cardedeu, mestre d’escola, que durant uns anys també donava compte de la primera piulada que anunciava l’estació. Una notícia, o gairebé.

El llibre es titula precisamen­t La primavera no es noticia. Gomis aclaria que la primavera no era notícia perquè la bellesa havia deixat de ser-ho. Això ho va escriure el 2003, dos anys abans de deixar-nos. Avui tot és tan global que de primavera no n’hi ha una sinó un milió, i l’actualitat és una selva tal que anunciar-la produiria desconcert. O semblaria el somieig d’un poeta o l’al·lucinació d’un fumeta.

A les seves pàgines, l’autor es pregunta sobre la matèria primera dels diaris: “L’interès objectiu de les notícies està en la seva capacitat de revelar la inesgotabl­e novetat de la vida humana, de la societat que no para de mostrar-se diferent del que crèiem que era. Les notícies interessen més com més profundame­nt i desconcert­ant ment noves són: interessen perquè són noves i ens obliguen a revisar els nostres prejudicis”. Rellegir Gomis és tornar a preguntar-se sobre un ofici que s’entén millor si s’analitza com una ficció sense autor i sobre un compromís que es renova diàriament amb la realitat i amb els lectors. Encara som aquí, enyorant els vells mestres.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain