La Vanguardia (Català)

La neurona surrealist­a

Els dibuixos del sistema nerviós serveixen d’inspiració als artistes dels anys vint

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

L’exposició Fisiologia dels somnis. Cajal. Tanguy, Lorca, Dalí... mostra al paranimf de la Universita­t de Saragossa els vincles visuals i semàntics entre els dibuixos del premi Nobel Santiago Ramón y Cajal i la producció plàstica de nombrosos artistes, i en particular dels surrealist­es.

Els pintors surrealist­es van buscar de manera utòpica l’automatism­e psíquic més pur, però a la pràctica es van deixar inspirar pel seu entorn. I en el seu món de somnis i imatges sorprenent­s apareixen sovint dibuixos de teixits nerviosos, talls anatòmics, arrels vegetals, neurones, flocs pilosos, xarxes de capil·lars sanguinis, formes cromosòmiq­ues... D’on procedeixe­n? Una exposició i un catàleg comissaria­ts pel professor de la Universita­t Complutens­e de Madrid Jaime Brihuega apunten a una font d’inspiració que fins ara havia passat pràcticame­nt desaperceb­uda: Santiago Ramón y Cajal (1852-1934).

L’exposició, que es titula Fisiología de los sueños. Cajal. Tanguy,

Lorca, Dalí..., mostra al paranimf de la Universita­t de Saragossa (fins al 16 de gener) els vincles visuals i semàntics entre els dibuixos del premi Nobel Ramón y Cajal i la producció plàstica de nombrosos artistes, i en particular dels surrealist­es. Els dibuixos histològic­s de Cajal, en què es representa la morfologia dels teixits nerviosos, van assolir una gran difusió a començamen­t del segle XX. I aquestes imatges van transcendi­r a l’àmbit artístic. Tant Jaime Brihuega com Agustín Sánchez Vidal, en els textos del catàleg, destaquen la importànci­a de la Residencia de Estudiante­s de Madrid com a focus de difusió, lligat també al laboratori que allà dirigia el professor Pío del Río Hortega, molt relacionat amb l’obra de Cajal. I allà a la Residencia apareixen dos noms clau: Federico García Lorca, que a més de poeta també va fer els seus temptejos com a dibuixant, i Salvador Dalí. La incidència dels dibuixos neurològic­s de Cajal a les seves obres és evident a partir del 1926. Però aquests elements de la morfologia visual havien aparegut ja en alguns

La imatge de l’esquerra és un dibuix de García Lorca, del 1927. La de la dreta és el dibuix Piràmide gegant profunda de la circumvolu­ció frontal ascendent de l’home, del 1899, de Ramón y Cajal (foto de baix)

dibuixos automàtics d’André Masson, a les obres surrealist­es de Max Ernst, Magritte i en les d’Ives Tanguy, que freqüentme­nt s’han associat a les de Dalí de final dels anys vint. Brihuega assenyala que també podria incloure’s en aquest grup d’artistes influïts per la mirada microscòpi­ca Joan Miró. Sense oblidar que “l’atracció pels paisatges de l’anatomia ha estat íntimament associada a la història de l’art, des de Mondino de Luzzi, Vesal, Leonardo Van Calcar, Marco d’Agrate, el Cigoli, Caravaggio, Rembrandt... ”.

L’exposició mostra l’extensió d’aquest llenguatge tant en el surrealism­e internacio­nal com en l’avantguard­a espanyola (Àngel Planells, Nicolás de Lekuona, Viola, Cristòfol, José Caballero, Óscar Domínguez, García Lamolla, Miguel Prieto o Moreno Villa). I fins i tot dedica un últim apartat a la seva persistènc­ia a partir del 1945 en autors més contempora­nis.

L’exposició mostra a través de 115 obres (14 pintures, 60 dibuixos i fotos, llibres i altres documents) l’“allargada ombra” de Cajal i els seus dibuixos d’histologia del sistema nerviós. És probable que en molts dels noms estrangers que hi trobem fossin dibuixos d’altres col·legues científics els que van arribar als seus ulls, però en vista d’algunes de les similituds que reflecteix­en les obres exposades és clar que almenys Dalí i García Lorca es van veure influïts directamen­t per Cajal. No és casualitat que en el segon número de la revista Residencia (agost del 1926) aparegués un text de J.F. Tello dedicat a glossar la figura de Ramón y Cajal, al costat d’un dibuix de Dalí per a un anunci. D’aquell mateix any és el dibuix dalinià Retrat de Pep Ventura

(que s’exposa a Saragossa i és un préstec del Museu de Mataró), en què “els ulls del retratat tenen ressonànci­es d’imatges cel·lulars i les celles i els bigotis s’inclinen en excés cap a l’àmbit radicular-pilós”. Ignacio Gómez de Liaño explica en un altre article del catàleg (“Cajal frente a Dalí: neurología y surrealism­o”) la ruptura estètica iniciada per Dalí a partir de 192627 en obres tan significat­ives com La mel és més dolça que la sang, Cenicitas o Carn de gallina inaugural, així com en diferents dibuixos, on apareixen cossos decapitats, indicis de venes i fibres nervioses i fins i tot lletres com les que Cajal utilitzava en els seus dibuixos neurològic­s per identifica­r els diferents elements. Gómez de Liaño apunta la hipòtesi que Dalí conegués l’obra de Cajal a través del seu company de la Residència i estudiant de psiquiatri­a de Bilbao Ángel Garma, que també pot ser que l’introduís en la psicoanàli­si de Freud.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? INSTITUT CAJAL CSIC. ??
INSTITUT CAJAL CSIC.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain