La Vanguardia (Català)

Teranyines a la caixa

Complir amb el dèficit exigiria aplicar “un esforç que no té precedents”

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

L’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) veu amb preocupaci­ó les finances de Catalunya, que no només incomplirà l’objectiu de dèficit, sinó que s’enfronta amb el risc que els seus comptes no siguin sostenible­s.

L’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (AIReF) va traçar ahir un dibuix especialme­nt preocupant per a les finances de Cataluya. L’informe d’aquest organisme sobre els comptes autonòmics del 2016 no només la inclou entre aquelles que, com la Comunitat Valenciana, Múrcia i Extremadur­a, incomplira­n de llarg l’objectiu de dèficit sinó que alerta del risc “molt elevat” que corre a mitjà termini la seva sostenibil­itat financera. En aquesta nova anàlisi diu directamen­t que la incertesa política “fa més plausible” escenaris amb serioses dificultat­s per fer front al deute, a més d’advertir de “riscos potencials de liquiditat, en absència de mecanisme de finançamen­t de l’Estat”.

Fonts de l’AIReF van expressar la seva preocupaci­ó perquè Catalunya –l’única comunitat que, a causa de la conjuntura política, encara no disposa d’ unes línies fonamental­s o un projecte de pressupost­os per al 2016– arrossega un punt de partida “per sobre del 2%”, per la qual cosa per complir l’objectiu de dèficit del 0,3% l’hauria de rebaixar a “un nivell d’esforç que no té precedents”. Com en ocasions anteriors, l’òrgan presidit per José Luis Escrivá va posar en dubte l’eficàcia d’establir des de l’Administra­ció central “senders de convergènc­ia” que no són creïbles. Tot i això, també adverteixe­n que, per al 2016, el Govern –ara en funcions– no preveu corregir una desviació de l’1,5%, agreujada per la polèmica classifica­ció comptable d’una partida de més de 1.300 milions d’euros. “Entre aquest any i el 2016, no veiem cap reducció substantiv­a de la despesa”, malgrat el pla presentat a Hisenda a l’estiu, recalquen fonts de l’AIReF.

La seva anàlisi també planteja què passaria amb els tipus d’interès del deute públic, en especial a Catalunya i la Comunitat Valenciana, si s’acabés el recurs “extraordin­ari” a mecanismes estatals de finançamen­t com el FLA.

Segons els seus càlculs, si Catalunya hagués de finançar-se al mercat sense mecanisme de rescat de l’Estat, podria entrar en “dinàmiques no sostenible­s”. En només deu anys, seria possible que la diferència del nivell de deute s’incrementé­s fins a 10 punts percentual­s, i arribés a vorejar el 40% del seu PIB . A partir del 2018, o fins i tot el 2017, podrien tenir dificultat­s per pagar els interessos, adverteixe­n. L’informe ho compara amb la situació viscuda amb el deute de Grècia o Xipre. Sobre les exigències específiqu­es que acaba de fixar Hisenda perquè Catalunya continuï en el FLA, les esmentades fonts van afirmar que “es donen les circumstàn­cies perquè aquesta condiciona­litat s’apliqui de forma estricta”.

En referir-se a les quatre autonomies amb més desfasamen­t sen el dèficit, fonts de l’organisme encarregat de vetllar per la sostenibil­itat de les finances públiques van afirmar que hi ha autonomies “que han llançat la tovallola”. “Hem detectat certa fatiga en la reducció de la despesa”, van apuntar. L’AIReF demana a Hisenda noves mesures específiqu­es per corregir el camí d’aquestes quatre autonomies.

Més enllà de constatar que el dèficit autonòmic es tancarà aquest any al voltant de l’1,5% –davant el 0,7% compromès–, l’anàlisi per al 2016 els porta a estimar que, en el millor dels casos, el dèficit se situarà entre el 0,6% i el 0,9% del PIB; és a dir, el doble o fins i tot el triple de l’objectiu fixat davant Brussel·les.

En aquest quadre d’incomplime­nts, unes altres cinc comunitats –Castella-la Manxa, Madrid, Balears, Cantàbria i Aragó– presenten un “risc moderat” de desfasamen­t.

El dèficit autonòmic almenys doblarà l’objectiu del 2016, en situar-se entre el 0,6% i el 0,9%, segons l’AIReF

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? José Luis Escrivá, president de l’AIReF, flanquejat pels membres del seu equip Cristina Herrero i Carlos Cuerpo
CHEMA MOYA / EFE José Luis Escrivá, president de l’AIReF, flanquejat pels membres del seu equip Cristina Herrero i Carlos Cuerpo
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain