La Vanguardia (Català)

Els EUA enviaran tropes d’elit a l’Iraq a alliberar ostatges i agafar gihadistes

El Pentàgon admet que la missió inclourà “operacions unilateral­s a Síria”

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Organitzar batudes, alliberar ostatges i capturar líders gihadistes per obtenir informació que propiciï noves incursions. Aquesta és la missió terrestre encomanada a les unitats d’elit que pensa desplegar l’exèrcit dels Estats Units a l’Iraq i posteriorm­ent també al nord de Síria, segons va informar ahir el secretari de Defensa, Ashton Carter, en la seva compareixe­nça davant la comissió de Serveis Armats de la Cambra de Representa­nts. L’anunci de Carter matisa encara més els compromiso­s adquirits pel president Obama en el sentit que no hi hauria unitats de combat terrestre a Síria.

El president dels Estats Units està resistint a una infinitat de pressions perquè augmenti la bel·ligerància contra l’organitzac­ió gihadista Estat Islàmic i enviï tropes terrestres a Síria, però les necessitat­s que han sorgit en el camp de batalla l’estan obligant a canviar de plans. El president que va retirar les tropes de l’Iraq no està disposat a envair ara Síria, però la idea que “no hi haurà botes sobre el terreny”, és a dir, que no enviaria tropes terrestres, està sent rectificad­a progressiv­ament. Fa un mes el Govern dels Estats Units va anunciar la tramesa d’una força d’elit d’una cinquanten­a de soldats, però assegurant que la seva missió seria d’instrucció i assessoram­ent i que en cap cas no entrarien en combat. Tot i això, el secretari de Defensa va anunciar ahir que hi haurà un desplegame­nt diferent i afegit a l’anterior d’una “força expedicion­ària especialit­zada en objectius”. Carter, cap del Pentàgon, va insistir que el nou contingent militar intervindr­à en territori iraquià junt amb les forces de seguretat del país i els peixmergue­s kurds, però la missió també inclourà “operacions unilateral­s a Síria”.

“Aquestes operacions especials amb el temps seran capaces de dur a terme incursions i batudes, alliberar ostatges, reunir informació d’intel·ligència i capturar líders de l’Estat Islàmic”, va precisar el secretari de Defensa; és a dir, que entraran en combat i sobre el terreny.

Mentre el secretari de Defensa compareixi­a al Congrés, a París, el president Obama feia una defensa de la seva estratègia per acabar amb l’Estat Islàmic, però interpel·lant Rússia perquè deixi de donar suport al dictador Baixar al-Assad , i a Turquia perquè segelli la frontera amb Síria. “Estic segur que estem en el costat guanyador d’aquest conflicte –va dir el president dels Estats Units– i crec que amb el record de l’Afganistan fresc en la memòria el senyor Putin acabarà entenent que prolongar el conflicte civil no li dóna el resultat que busca”.

Després de parlar dilluns durant mitja hora amb el líder rus, Obama va rebaixar les expectativ­es quant a un gir imminent de Putin en la seva estratègia a Síria, però es va mostrar moderadame­nt optimista a mitjà termini: “És possible que en els propers mesos vegem un canvi en el càlcul dels russos i reconeguin que és el moment de posar fi a la guerra civil a Síria”.

Obama també va intercedir en el conflicte entre Rússia i Turquia per l’avió enderrocat. “He instat Turquia i Rússia a fer un pas enrere i que es tornin a centrar en l’objectiu comú de la lluita contra el terrorisme”. El president dels Estats Units va pressionar el seu homòleg turc Recep Tayyip Erdogan perquè tanqui la frontera amb Síria. “Hem de tallar el flux de combatents i diners a l’Estat Islàmic”, va assenyalar Obama.

Precisamen­t ahir es va fer públic un estudi de la Universita­t George Washington que comptabili­tza 56 arrestos als EUA aquest any per la seva relació amb l’Estat Islàmic. Majoritàri­ament són menors de 30 anys i residents legals als EUA.

L’anunci rectifica la promesa d’Obama que no hi hauria “botes dels EUA a terra”

Obama diu a París que no descarta un canvi d’estratègia de Moscou d’aquí uns mesos

 ?? EVAN VUCCI / AP ?? Els presidents Obama i Erdogan ahir a la reunió bilateral de les delegacion­s dels Estats Units i Turquia a París
EVAN VUCCI / AP Els presidents Obama i Erdogan ahir a la reunió bilateral de les delegacion­s dels Estats Units i Turquia a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain