La Vanguardia (Català)

Erdogan desafia Putin a provar que Turquia compra petroli a l’EI

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

Moscou difícilmen­t trobarà mitjancers del Govern turc al mercat negre de petroli que controla l’Estat Islàmic (EI). Així que el president turc Recep Tayyip Erdogan juga amb avantatge quan desafia el seu homòleg rus, Vladímir Putin, a demostrar que Turquia compra petroli al califat.

Putin ha acusat Turquia d’haver fet caure un caça rus que va envair durant uns segons el seu espai aeri per protegir el contraban de petroli a través de la frontera siriana.

“O tu o jo”, va titular ahir irònicamen­t el diari turc i progoverna­mental Yeni Yüzyil (nou segle). A la portada, cara a cara, els rostres d’Erdogan i Putin, dos líders que s’assemblen força. Tots dos són cada dia més autoritari­s i tots dos han permutat els càrrecs de president i primer ministre per aferrar-se al poder.

No és cap secret que l’auge de l’EI es deu en gran part a un pròsper mercat il·legal de petroli que mouen mitjancers dels quals no se sap res. La pregunta és si Ankara fa els ulls grossos o coopera directamen­t amb l’EI.

Els acadèmics George Kiourktsog­lou i Alec D. Coutroubis van exposar el mes de març passat a la revista Maritime Review la ruta del petroli des de l’Iraq i Síria fins al port turc de Ceyhan. El cru viatja en camions que travessen la frontera per rutes secundàrie­s –i teòricamen­t vigilades per l’exèrcit turc– i després recorren el sud d’Anatòlia venent la mercaderia per les poblacions que travessen fins a arribar a la Mediterràn­ia. Adana és un punt clau d’aquest comerç.

El 60% de la producció petroliera de Síria, així com set refineries iraquianes, estan sota control de l’EI, segons càlculs d’aquests investigad­ors. Els beneficis diaris oscil·len entre un i tres milions de dòlars.

Mehmet Ali Ediboglu, diputat de l’oposició per la província de Hatay, fronterera amb Síria, calcula que l’EI ha guanyat uns 800 milions de dòlars amb el contraban de petroli a Turquia i que aquest comerç és impossible sense el beneplàcit de la intel·ligència turca.

Turquia necessita el petroli de l’Iraq, l’Iran i Síria tant com de Rússia. El 56% del gas que consumeix és rus. Fins a l’incident del caça, Moscou i Ankara compartien el projecte d’un nou oleoducte per portar fins a Ceyhan el petroli del Caucas, així com del nord de l’Iraq. La companyia russa Gazprom, tot i això, va anunciar ahir que segurament aquest Turkish Stream serà suspès ben aviat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain