La Vanguardia (Català)

El chavisme afronta les primeres legislativ­es adverses en 17 anys

La hiperinfla­ció i l’escassetat de productes a Veneçuela erosionen el suport popular

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

“O ara o mai”. És el mantra que l’oposició veneçolana invoca en cada elecció per derrotar el chavisme. Des del 1998, quan el moviment bolivarià va guanyar el poder a les urnes, la lletania no s’ha parat de repetir. Han passat 17 anys, s’han succeït 19 votacions i, invariable­ment, el desig moria prop de l’objectiu. La maquinària oficialist­a, apinyada al voltant de la figura incontesta­ble d’Hugo Chávez i greixada per l’ús massiu de recursos públics, aconseguia escombrar els seus detractors una vegada i una altra. L’escenari, però, s’ha invertit dràsticame­nt i l’oposició arriba a les legislativ­es de diumenge amb l’opció real d’arrabassar al chavisme el control d’un dels tres poders de l’Estat.

Per primera vegada en més de tres lustres, l’hegemonia bolivarian­a a l’Assemblea Nacional està en perill. I no tant pels encerts dels seus detractors, sinó pels fracassos del mateix règim, incapaç de controlar l’absència de lideratge per la mort del seu cabdill i la monumental crisi econòmica que va deixar larvada. Les enquestes més recents –incloent-hi les d’alguns consultors de l’alt cap bolivarià– adjudiquen a la Taula de la Unitat Democràtic­a (MUD, aliança de partits opositors), un avantatge d’entre 14 i 35 punts.

Acorralat pel col·lapse del seu model econòmic, que va originar nivells d’hiperinfla­ció i escassetat de productes mai vistos al país, el chavisme perdrà el vot popular. Ningú no ho dubta. Les legislativ­es seran una mena de plebiscit sobre la pèssima gestió del Govern i, en particular, del president, Nicolás Maduro, que s’ha revelat com un dirigent matusser i incapaç. La seva imatge, molt deteriorad­a per l’escàndol que involucra dos dels seus nebots en un cas de tràfic de cocaïna, és un llast per a la campanya.

No obstant això, el règim encara té marge de maniobra per minimitzar la derrota i impedir que l’oposició assoleixi la seva meta: una majoria qualificad­a a l’Assemblea. Per això, necessita assegurar-se 111 dels 167 escons del parlament unicameral i un caudal de vots majúscul en tots els circuits electorals. Malgrat l’avantatge que li atorguen els sondejos, la MUD potser no assoleix el nombre de diputats que l’habilitari­a per impulsar la renovació dels poders públics, a més a més de reformar la constituci­ó per limitar el poder presidenci­al. El control de l’hemicicle la facultaria també per obrir investigac­ions sobre els escàndols de corrupció que involucren l’altes esferes del chavisme, promulgar una llei d’amnistia per a tots els presos polítics o interpel·lar els ministres del gabinet.

Però la bretxa que revelen les enquestes no es reflectirà necessària­ment en una majoria de dos terços per a l’oposició. En primer lloc, perquè el Consell Nacional Electoral, dominat per l’oficialism­e, va redissenya­r les 87 circumscri­pcions en disputa a la mesura dels interessos del règim. A més a més, l’aparell institucio­nal continua estant al servei del Govern bolivarià, que encara conserva capacitat de mobilitzac­ió i recursos per coaccionar i portar els seus votants. Entre els sectors més vulnerable­s de la població pot fer efecte la campanya de la por, que adverteix del final dels ajuts socials si guanya l’oposició. La MUD, d’altra banda, no té la capacitat de garantir la presència dels seus testimonis en la totalitat de les taules de votació per impedir eventuals manipulaci­ons durant la votació i en el recompte dels sufragis.

El propòsit del chavisme és, per tant, delimitar la seva inevitable derrota. “Cal guanyar com sigui”, ha dit Maduro, advertint alhora que, si es consuma un triomf opositor per àmplia majoria, sortirà a “defensar la revolució al carrer”. Les paraules del president obren greus interrogan­ts sobre el desenllaç d’un canvi de poder en el legislatiu i alimenten el fantasma de la violència que ha enfosquit la campanya electoral. Un procés marcat per les denúncies d’una desena d’atacs contra militants i dirigents opositors per grups armats presumptam­ent oficialist­es. En un va ser assassinat a trets Luis Manuel Díaz, dirigent local del partit Acció Democràtic­a a l’estat central de Guárico.

ELECCIONS DIUMENGE L’opositora Taula de la Unitat Democràtic­a té un avantatge d’entre 14 i 35 punts

 ?? HANDOUT / REUTERS ?? El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, amb un cartell de record a Chávez en el moment d’arribar a un míting a l’estat de Barinas
HANDOUT / REUTERS El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, amb un cartell de record a Chávez en el moment d’arribar a un míting a l’estat de Barinas
 ?? HAROLD ESCALONA / EFE ?? El líder opositor Leopoldo López, avui a la presó, en una foto del 2007
HAROLD ESCALONA / EFE El líder opositor Leopoldo López, avui a la presó, en una foto del 2007

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain