La Vanguardia (Català)

L’avió d’AirAsia es va estavellar per una avaria i errors de pilotatge

El mantenimen­t inadequat de l’Airbus va contribuir a la tragèdia a Indonèsia

- JAVIER ORTEGA FIGUEIRAL Singapur. Servei especial

Els accidents aeris tenen dos factors en comú: poques vegades es produeixen per una única causa i la investigac­ió sol ser llarga perquè, més que assenyalar culpables, es busquen les causes, assenyalan­t els errors i emetent recomanaci­ons vinculants per evitar que torni a passar.

Aquesta seqüència s’ha repetit amb l’informe oficial de l’accident del vol QZ8705 d’AirAsia d’ara fa gairebé un any: un Airbus que volava des de l’aeroport de Juanda, a Surabaya, fins al de Singapur amb 162 ocupants i que va acabar caient al mar de Java, amb la mort de tots els passatgers i tripulants. Van acabar recuperant­se 106 cossos i donant-se per desaparegu­des 56 persones.

Ahir, quan es complien 11 mesos i quatre dies d’aquell 28 de desembre, el Comitè de Seguretat Nacional de Transport d’Indonèsia va presentar el seu informe definitiu sobre les causes del sinistre de l’A320-200 que no va arribar mai a l’aeroport de Changi.

L’accident va començar per un una causa tècnica: el mal funcioname­nt d’una petita peça electrònic­a que controla el timó. Estava trencada i durant el vol va transmetre quatre avisos a la cabina. Aquesta avaria era recurrent en aquest avió. Havia passat 23 vegades més l’últim any. Els pilots van intentar arreglar-la resetejant el sistema informàtic de la nau. Però aquesta mesura va desactivar el pilot automàtic. El primer oficial va intentar llavors governar la nau en mode manual però no tenia l’experiènci­a necessària per a això. Va intentar fer pujar repetidame­nt el morro sense aconseguir-ho. L’obligació del comandant en aquest punt era agafar ell els comandamen­ts, però no ho va fer. Al final sembla que cadascú intentava pilotar pel seu compte, i es donaven a l’avió ordres contradict­òries. L’aparell va acabar perdent la sustentaci­ó necessària per mantenir-se a l’aire i va ser ingovernab­le.

Un dels membres de l’equip d’investigac­ió va recrear, durant una roda de premsa a Jakarta, les maniobres extremes de l’avió amb una maqueta que aguantava amb les mans. L’Airbus feia batzegades i perdia altitud sense remei.

Els investigad­ors van dir al principi que la causa principal de l’accident havia estat una tempesta, opinió que ahir van modificar.

L’informe no va atribuir culpabilit­ats, encara que va criticar que

La peça trencada s’havia avariat 23 vegades en un any: van morir 162 persones quan l’avió va caure

el mantenimen­t de l’aeronau havia estat deficient i que els pilots, a més a més, no tenien l’experiènci­a necessària.

Així mateix, va deixar dues recomanaci­ons clares per als pilots en general i d’AirAsia en particular: utilitzar una terminolog­ia normalitza­da per a aquests casos i una millora dels entrenamen­ts per enfrontar-se a les emergèncie­s en uns avions cada vegada més automatitz­ats.

Per la seva banda, el propietari d’AirAsia, el carismàtic Tony Fernandes, va reaccionar amb laconisme. “Ens queda molt per aprendre”, va dir en assabentar­se del resultat de la investigac­ió.

 ?? ACHMAD IBRAHIM / AP ?? La part posterior de l’avió sinistrat, recuperada el gener passat al mar de Java
ACHMAD IBRAHIM / AP La part posterior de l’avió sinistrat, recuperada el gener passat al mar de Java

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain