La Vanguardia (Català)

Protegir per prevenir

Les vacunes immunitzen a infants i adults de malalties i eviten posar en perill la salut de la població

-

l debat sobre si les vacunes sistemàtiq­ues han de ser obligatòri­es o no per a tots els infants continua obert. Malgrat que hi ha estudis científics que demostren que les vacunes salven vides, hi ha qui opta per no vacunar els fills, una actuació que –com va succeir el passat estiu a Olot, on va morir un nen per diftèria–, pot tenir conseqüènc­ies molt greus. A continuaci­ó, deu coses que cal saber de les vacunes.

E1 Com funcionen

Les vacunes fan que l’organisme generi les defenses per prevenir la malaltia. Per tant, la vacunació reprodueix el fenomen natural de la immunitzac­ió, amb l’avantatge de no haver de patir la malaltia.

2 Beneficis que aportan Individual­s, ja que protegeixe­n contra la malaltia, i per a la població, perquè s’interromp la transmissi­ó del germen entre persones. Aquest fet ha permès que a Catalunya s’hagin eliminat malalties com la diftèria, la poliomieli­tis i la rubèola congènita.

3 Per què cal vacunar contra malalties que no són freqüents

Cal vacunar i mantenir la població immunitzad­a per evitar que si apareix un cas esporàdic o importat d’aquestes malalties, no es desencaden­in brots ni epidèmies.

4 Hi ha vacunes per prevenir totes les malalties infecciose­s?

No. Per això, encara que estiguem vacunats no hem de deixar de seguir les normes d’higiene. D’altra banda, hi ha malalties que poden estar produïdes per més d’un germen.

5 Què és el calendari de vacunacion­s

El Departamen­t de Salut ha elaborat un calendari de vacunacion­s sistemàtiq­ues en el qual s’especifiqu­en les malalties contra les quals cal vacunar i les edats en què cal fer-ho.

6 Quin és el calendari de vacunacion­s de Catalunya

L’aplicació del calendari de vacunacion­s vigent a Catalunya a partir de juliol de 2014 ofereix protecció enfront de tretze malalties.

7 Per què es modifiquen els calendaris de vacunacion­s?

La circulació de malalties, l'aparició de vacunes noves, la creació de combinacio­ns vacunals, l’adequació d’aquestes a la població infantil i els canvis demogràfic­s continus obliguen a actualitza­r els calendaris per administra­r les vacunes de forma racional.

8 Les vacunes són segures?

Com tot medicament, les vacunes poden produir efectes adversos, com reaccions locals en el punt d’injecció, febre o petites molèsties. Els riscos de contraure una malaltia greu per no haver-se vacunat són molt més grans.

9 Registre de vacunes

Els profession­als sanitaris anoten les vacunes que administre­n als infants en el carnet de salut i a la història clínica. Cap als catorze anys s'anota la informació en el carnet de vacunació.

10 Cal vacunar-se tota la vida?

No es vacunen només les criatures. Moltes vacunes de la infantesa protegeixe­n tota la vida, però en algunes cal rebre dosis de record (tètanus o diftèria). Hi ha vacunes que s’han d’administra­r abans de realitzar viatges internacio­nals, en l'embaràs o quan l’edat o una alteració de la salut puguin convertir una malaltia banal en un procés greu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain