La Vanguardia (Català)

L’alcalde de Chicago fa fora el cap de policia per frenar la ira racial

- NOVA YORK Correspons­al

El crèdit de ser amic del president Barack Obama, i d’haver estat la seva mà dreta en el seu primer govern, no dóna per a tant.

L’alcalde de Chicago, Rahm Emanuel, es va veure obligat ahir a forçar la renúncia del superinten­dent de la policia. D’aquesta manera busca calmar les creixents protestes –sorgides pel vídeo on s’observen els 16 trets que un agent blanc va disparar a un adolescent negre, alguns quan ja estava inert–, en què també es demana que Emanuel renunciï al càrrec de mayor.

“L’execució”, com ho va denominar la fiscal Anita Alvarez, es va produir el 20 d’octubre del 2014. Només per una xivatada es va saber que hi havia un vídeo de la mort de Laquan McDonald, de 17 anys, a mans de Jason van Dyke. Les imatges es van amagar fins al passat dia 24. Malgrat l’oposició d’Emanuel –van pagar cinc milions a la família McDonald– van sortir per ordre del jutge, i al cap de poques hores que Van Dyke fos processat per assassinat. El primer policia imputat a la ciutat d’Illinois per aquest càrrec en més de tres dècades va quedar aquest dilluns en llibertat condiciona­l. Havia dipositat la fiança d’1,5 milions de dòlars.

Acció i reacció. A la possible pujada de temperatur­a al carrer per aquesta decisió l’alcalde hi va respondre sol·licitant la dimissió del màxim cap policial. Garry F. McCarthy, de 56 anys, va acceptar anar-se’n. Emanuel el va fitxar el 2011 per posar fi a la plaga de violència i matances entre bandes. Encara que la situació va millorar, el problema persisteix, com demostra la mort a començamen­ts de novembre de Tyshawn Lee, de 9 anys, resultat d’una revenja contra el seu pare per ser membre d’una altra organitzac­ió.

“McCarthy s’havia convertit en l’assumpte més que en la manera de resoldre aquest assumpte, i en una distracció”, va explicar ahir Emanuel en roda de premsa. La compareixe­nça es va caracterit­zar per l’assetjamen­t dels periodiste­s cap a la seva figura. L’alcalde va estar a la defensiva per la insistènci­a que la seva actuació està motivada per qüestions polítiques.

Una vegada i una altra li van plantejar per què no s’havia donat publicitat al vídeo la tardor passada o a principis d’any, quan estava en procés de reelecció. O si feia fora McCarthy per contenir la indignació. “Demano –va dir– poder discrepar: jo sóc el responsabl­e i no ho eludeixo”. Els activistes van considerar que la sortida del superinten­dent és un primer pas, però insuficien­t per canviar la cultura d’abusos del cos policial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain