La Vanguardia (Català)

La CUP acusa ara JxSí de incomplir els seus propis acords

Artur Mas adverteix que “molta gent baixarà del tren” si no hi ha pacte

- BARCELONA Redacció Vanguardia La

Junts pel Sí i la CUP es van embrancar ahir en un “i tu més” amb aires de divorci. Les dues formacions es van acusar de falta de voluntat per pactar la investidur­a i es van citar a fer un pas endavant per sortir del laberint en el qual hi la les negociacio­ns.

De moment ningú no està disposat a cedir. Junts pel Sí, el Govern de la Generalita­t i ERC van mantenir un suport inequívoc a la candidatur­a d’Artur Mas per a la investidur­a davant els qui proposen que es retiri. Fins i tot el mateix president, en una intervenci­ó al vespre va exhortar la CUP a aixecar el veto a la seva investidur­a perquè, va afirmar, en cas contrari “molta gent baixarà del tren”. “La independèn­cia s’aconseguei­x votant i no vetant”, va arrodonir el president en el lliurament del premi Ramon Trias Fargas.

També el líder d’ERC,Oriol Junqueras, va continuar defensant l’eventualit­at d’un acord encara que va admetre que aquesta setmana ho veu més lluny que en l’anterior i va puntualitz­ar que si fos pel seu partit, la negociació amb la CUP “seria relativame­nt fàcil” de resoldre. En definitiva, que no és culpa d’ells.

En la roda de premsa del Govern, a mig dia, Neus Munté, la vicepresid­enta del Govern, va voler deixar clar que Junts pel Sí s’ha esforçat per desbloquej­ar la situació i que ha presentat diverses propostes a la CUP, totes elles desestimad­es per l’esquerra anticapita­lista. “No és cosa de nosaltres”, va dir Munté. A més, es va mostrar “desconcert­ada” pel fet que els cupaires votessin diumenge escenaris “que no estan sobre la taula”, com una presidènci­a alternativ­a a Mas.

La resposta de la CUP –que ja ha fixat definitiva­ment la data de l’assemblea, el 27 de desembre, com ja va avançar

en l’edició d’ahir– no va ser gens amable. Per ells, la negociació continua, però qui ha de fer un gest, o dos, és Junts pel sí. La formació va acusar directamen­t la coalició de Mas de ser “incapaços” de pactar res i d’incomplir la resolució rupturista aprovada pel Parlament el 9 de novembre.

Els portaveus del grup parlamenta­ri van explicar que de moment no han rebut cap proposta que pugui fer canviar la postura de les bases sobre la presidènci­a de la Generalita­t.

Segons la CUP, Junts pel Sí no segueix el full de ruta cap a la independèn­cia ni pensa aplicar el pla de xoc social pactat el 9-N. Així, la CUP va assegurar que, ara com ara, la resolució rupturista és paper mullat. “Presenten al·legacions al Constituci­onal quan vam dir que estava desligitim­at; vam aprovar un annex sobre temes socials i no fan res”, va lamentar el diputat cupaire Sergi Salidié. El diputat va revelar que en una de les reunions de negociació la CUP es va presentar amb les propostes socials que Junts pel Sí recollia en el programa. “Els vam demanar que, com a mínim, comencéssi­m per allà, que apliquessi­n aquestes polítiques socials que portaven en el programa i

Junqueras afirma que si fos pel seu partit l’acord amb els cupaires seria “fàcil”

que la gent va votar, i no van ser capaços de donar-nos una resposta, no són capaços ni de complir el seu propi programa”, va disparar el cupaire.

Malgrat els retrets, Salidié va assegurar que la seva formació continuarà negociant. La CUP prendrà la decisió definitiva amb el vot de més de 2.000 militants. “Esperem arribar a aquesta cita amb algun acord i propostes en ferm” de Junts pel Sí, va avisar Salidié. Els cupaires no volen presses i no comparteix­en “les formes d’Artur Mas”, va assenyalar el diputat. Aquí els dards van anar directamen­t per al president en funcions: “A Mas li agrada segellar acords a última hora, en cimeres èpiques, i així no es pot fer una reflexió serena”. Salidié va amonestar el president i li va reclamar “més intel·ligència política i menys acords in extremis”. “Que es deixin de romanços i baixin a l’arena política, si ho reduïm tot a qui serà president renunciem al caràcter plebiscita­ri del 27 S”, va afegir.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? La CUP assegura que Junts pel Sí no és capaç ni de complir el seu propi programa
QUIQUE GARCÍA / EFE La CUP assegura que Junts pel Sí no és capaç ni de complir el seu propi programa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain