La Vanguardia (Català)

ANÀLISI Tres errors

El catalanism­e ha sacsejat la política espanyola dels últims deu anys, amb encerts i serioses equivocaci­ons

- Enric Juliana

Tres han estat els principals errors comesos pel corrent catalanist­a durant la dècada en què s’han començat a avariar l’engranatge de la restauraci­ó democràtic­a espanyola de 1977-1980.

Primer error: l’anèmic referèndum del 2006. En la fase final de l’aznaridad, l’esquerra catalana va pactar amb el PSOE la promoció d’un nou Estatut. Reobrir l’estat autonòmic per consolidar una nova majoria política a Catalunya, trencant els marges d’entesa entre CiU i el Partit Popular. El percutor d’aquesta operació seria Esquerra Republican­a. Aposta estratègic­a dels germans Maragall, acceptada pel PSC i timbrada –atenció a aquesta dada– per l’executiva federal del PSOE, amb total coneixemen­t de causa.

La història mai no es mou, però, en línia recta. La història de vegades es burla dels seus actors. L’inesperat tomb electoral de març del 2004 va col·locar el PSOE davant l’obligació de complir la seva promesa més arriscada. La redacció del nou Estatut donava aire i marge de maniobra a CiU i oferia al deprimit PP magnifique­s possibilit­ats de fregir el novell Govern Zapatero.

La història és ben coneguda. Ofegat per la pressió dretana, Zapatero va negociar l’ajust de l’Estatut amb Artur Mas a esquenes del president Pasqual Maragall i els seus aliats. Maragall va encaixar la maniobra; ERC, no.

Temorosa de veure’s desbordada per les seves bases, la direcció d’Esquerra va cridar a votar no. La crisi del primer tripartit va esfilagars­ar la campanya del referèndum i més de la meitat de l’electorat no va anar a votar. Al 74% de sís els va faltar potència. Amb una participac­ió superior al 60%, l’Estatut hauria resistit la fresadora d’un Tribunal Constituci­onal llavors debilitat i molt

dividit. L’anèmia del referèndum del 18 de juny del 2006 va donar força als adversaris de l’autogovern català.

Segon error: el segon tripartit. Enderrocat Maragall, José Montilla es va posar al capdavant del PSC a tots els efectes. En les eleccions anticipade­s d’octubre del 2006, CiU (32%) tornava a estar clarament per davant del PSC (27%). Ja no hi havia empat en nombre de vots. L’aparell socialista català va fer tot el possible per reeditar el tripartit, malgrat l’oferta convergent de formar un govern de coalició. “Quin error, quin immens error”. Així titulava Antoni Puigverd un premonitor­i article a La Vanguardia: “CiU sentirà a partir d’ara la temptació de disputar a ERC la cursa de l’irredempti­sme. I el PSC deixarà un enorme buit, que Ciutadans es disposarà a ocupar” (6/11/2006). Quan dos anys després arriba la crisi econòmica, el PSC no té al seu costat CiU en el comitè de benvinguda. Queda aplanat.

Tercer error. La resolució

del 9 de novembre del 2015: Set anys després de l’esclat de la crisi, la baquetejad­a societat catalana ha estat dividida en dos blocs. El bloc independen­tista no ha guanyat el plebiscit del 27 de setembre per poc (48%), i pot ser que tampoc no hagi guanyat les eleccions, ja que la CUP es nega a investir al candidat de la coalició més votada (Junts pel Sí). Per sortir del conflicte, CDC va oferir a la CUP la immediata aprovació d’una resolució de desobedièn­cia al Tribunal Constituci­onal.

La resolució Rull-Gabriel no ha desbloquej­at la investidur­a i ha tingut els següents efectes: perplexita­t i enuig a les principals cancelleri­es europees, més accentuada encara després de la matança de París; enfortimen­t de l’immobilism­e espanyol setmanes abans de les eleccions generals; bonificaci­ó electoral per al PP i Ciutadans; més inquietud entre l’empresaria­t; desconcert en sectors moderats afins al sobiranism­e; sensació general de desgavell.

El Tribunal Constituci­onal anul·la avui la resolució, mentre la Generalita­t recorre al Tribunal Suprem contra l’arbitrarie­tat en les transferèn­cia de fons per atendre els seus pagaments.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? La direcció d’Esquerra Republican­a de Catalunya, el dia 18 de juny del 2006, jornada del referèndum de l’Estatut
ROSER VILALLONGA La direcció d’Esquerra Republican­a de Catalunya, el dia 18 de juny del 2006, jornada del referèndum de l’Estatut
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain