La Vanguardia (Català)

Iglesias proposa una llei que obligui els presidents a participar en debats

- FERNANDO GARCÍA Madrid a quatre

Si Pablo Iglesias arribés al Govern central, imposaria per llei la participac­ió del president i els candidats a la presidènci­a en debats electorals. Així ho va subratllar el secretari general de Podem en la presentaci­ó, ahir al Círculo de Bellas Artes, del seu llibre Una nueva transición (Akal), prologat pel director adjunt de La Vanguardia, Enric Juliana. Iglesias va defensar regular la “rendició de comptes” del cap de l’Executiu perquè “no és compatible amb la democràcia” –va argumentar– que un president es negui a participar en debats electorals. Com tampoc no ho és, va afegir Iglesias, que comparegui “a través d’una pantalla de plasma” o que en algunes rodes de premsa respongui “només a dues preguntes prèviament pactades amb els periodiste­s”.

Segons el seu parer, han d’establir-se uns “mínims legals” perquè l’activitat del màxim responsabl­e del Govern central sigui “presentabl­e”, va dir. Dins del mateix capítol de rendició de comptes, Podem proposa la instauraci­ó del procés revocatori per poder desallotja­r el president si incompleix el seu programa.

Iglesias va defensar que el debat electoral organitzat pel grup Atresmedia per a dilluns vinent s’obri a altres candidats a més d’ell mateix, el president Mariano Rajoy i els líders del PSOE i Ciutadans, Pedro Sánchez i Albert Rivera, respectiva­ment. Entre aquests altres convidats addicional­s hi hauria d’haver l’aspirant a la presidènci­a per Unitat Popular-IU, Alberto Garzón, que ha recorregut davant la Junta Electoral Central l’exclusió d’aquesta i altres confrontac­ions públiques.

En la presentaci­ó de la campanya d’IU, que portarà com a lema “Per un nou país”, Garzón va desafiar ahir a un cara a cara a Rivera per “desmuntar les seves mentides” i el seu “perillós projecte liberal reformista”, que és “lesiu per als treballado­rs”, va dir. El dirigent es va adreçar específica­ment al president de C’s per ser “l’únic”, segons ell, que ha promès debatre amb qualsevol altre candidat, mentre que Sánchez, Iglesias i Rajoy no han contestat la invitació. Garzón va afegir no obstant això que els quatre “s’imiten els uns als altres en la picabarall­a pel centre”.

Garzón desafia Rivera a un cara a cara per “desmuntar les seves mentides i el seu lesiu projecte liberal”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain