La Vanguardia (Català)

El PSOE acusa Rajoy de corrupte per excitar la campanya electoral

Luena ignora les enquestes: “Guanyarem i el que quedi tercer no m’importa”

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Els socialiste­s salten a l’arena electoral amb el mantra que Sánchez és l’únic que pot guanyar Rajoy

Exultants perquè, segons el seu parer, Pedro Sánchez va guanyar Albert Rivera i Pablo Iglesias en el debat electoral al qual el president Mariano Rajoy ni tan sols no va assistir, en la direcció del PSOE van elevar ahir el to contra el PP per intentar disparar una campanya que es manté encara a mig gas. La situació de Catalunya i la crisi després dels atemptats de París tenen adormida la campanya, segons lamenten. Així que, per agitar la situació i intentar reeditar la tradiciona­l polaritzac­ió electoral entre el PSOE i el PP, a més d’intentar aixecar el vol davant la seriosa amenaça demoscòpic­a de Ciutadans i Podem, res millor que recórrer als presumptes casos de corrupció que han esquitxat Rajoy.

El secretari d’organitzac­ió del PSOE, César Luena, va aprofitar ahir la presentaci­ó de la campanya socialista per disparar el míssil: “Durant aquesta legislatur­a, Rajoy ha estat un més dels del PP que s’han repartit el botí”. Va voler així al·ludir als presumptes casos de corrupció que han esquitxat Rajoy i el PP, amb el cas Bárcenas i el presumpte cobrament de comissions il·legals a la cúpula de Gènova. Tota una acusació de corrupció contra el president del Govern, i en tota regla. Molts en el PSOE temen que Rajoy “se’n surti de franc” finalment davant els escàndols que l’han assetjat, i sense donar cap explicació.

En aquest sentit, Luena va apostar per “eradicar la corrupció” en les institucio­ns i en els partits després del 20-D. I va insistir en l’estratègia electoral: “Rajoy coneix a qui va trencar l’ordinador a cops de martell?”. Es va referir així a la presumpta destrucció de l’ordinador de l’extresorer del PP Luis Bárcenas a la seu de Gènova. “Doncs jo li dic a Rajoy, i a qui va trencar l’ordinador a cops de martell, que la memòria de tota una societat no es trenca a cops de martell. Això és impossible. Del que hem conegut, que és una corrupció sistèmica i cultural, i del que potser coneixem”, va insinuar Luena sobre possibles pròximes novetats en el cas Bárcenas. “Acaba una legislatur­a de mentides, corrupció i desigualta­t, i ha de començar un temps de neteja, justícia i igualtat”, va pronostica­r.

I és més, el dirigent socialista va aprofitar l’absència de Rajoy dilluns en un debat electoral, per assegurar que aquesta actitud li passarà factura al PP. Encara que, segons el seu parer, l’esmentada absència evidencia una cosa molt pitjor: “El PP des del 1978 ha tingut un problema amb la democràcia, amb els temps de la democràcia, sempre ha anat a rebuf. Al PP li costa molt d’avançar alhora que la democràcia, sempre va per darrere. Rajoy no té un problema amb els debats, té un problema amb la democràcia”.

El lema de la campanya del PSOE, no obstant això, és més amable: “Un futur per a la majoria”. Segons va explicar Luena, Rajoy ha governat per a la minoria, mentre que Pedro Sánchez ho farà per a la immensa majoria dels espanyols: “Aquesta legislatur­a ha de ser un parèntesi, un temps del qual aprendre per no repetir i per això demanarem el vot de la majoria per assegurar un futur per a la majoria”, va recitar.

La campanya del PSOE compta amb un pressupost de 9 milions d’euros. “Un 30% menys que les anteriors”, va advertir el secretari d’organitzac­ió, amb referència a la campanya de les eleccions generals del 2011.

I malgrat que la majoria dels sondejos són poc favorables a les aspiracion­s de Pedro Sánchez, Luena va negar l’evidència i es va fer el desentès al fet que tant Ciutadans com Podem li continuïn menjant terreny al PSOE pel centre i per l’esquerra: “El PSOE guanyarà les eleccions, i a mi el que quedi tercer m’importa molt poc”, va concloure.

El mantra que els socialiste­s repetiran fins a la sacietat aquests dies és que “Pedro Sánchez és l’únic que pot guanyar Mariano Rajoy”, i que el PSOE “és l’única alternativ­a d’esquerres davant les dretes” que suposarien tant el PP com Ciutadans, com ahir va insistir Luena.

Ara totes les federacion­s socialiste­s posaran en marxa també les seves maquinàrie­s electorals, i Luena va celebrar ahir que el PSOE va recuperar en les últimes eleccions municipals i autonòmiqu­es molt terreny. Així, va dir, el PSOE és avui “el partit amb més poder institucio­nal a Espanya des de maig, al nivell del 1990.”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El secretari d’organitzac­ió, César Luena, ahir després de presentar a Ferraz la campanya electoral del PSOE
EMILIA GUTIÉRREZ El secretari d’organitzac­ió, César Luena, ahir després de presentar a Ferraz la campanya electoral del PSOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain