La Vanguardia (Català)

20-D: oportunita­t per al canvi

- Antón Costas A. COSTAS, catedràtic d’Economia de la Universita­t de Barcelona

Espanya és incapaç de canviar per respondre al malestar social i a la demanda de canvi que hi ha a Catalunya. Les úniques alternativ­es són la frustració permanent o la independèn­cia”. En els últims anys he sentit sovint expression­s d’aquesta mena, com a justificac­ió tant per renunciar a liderar des de Catalunya la reforma política a Espanya com per optar per la ruptura.

És encertada, aquesta percepció d’immobilita­t de la societat espanyola? En tot cas, quins factors han bloquejat la capacitat de canvi polític? I, cosa més important, quines circumstàn­cies poden trencar aquest quietisme?

La hipòtesi que defensaré aquí és que el 20-D suposa una oportunita­t per al canvi polític. La raó és que aquestes eleccions trencaran el bipartidis­me que va governar la política espanyola. Va ser aquest bipartidis­me, amb governs de majoria absoluta, el que ha bloquejat la capacitat de canviar. Però abans de veure per què un sistema multiparti­t que obligui a formar coalicions de govern serà més propens al canvi que un sistema bipartidis­ta de majories absolutes, permeteu-me qüestionar l’afirmació d’immobilism­e de la societat espanyola.

És impossible trobar en l’últim mig segle una societat més propensa al canvi que l’espanyola. Primer va ser la transició a la democràcia, amb l’elaboració per consens d’una nova Constituci­ó. Va anar precedida d’un nou contracte social, els anomenats pactes de la Moncloa. Van posar les bases d’un nou model socioeconò­mic que va combinar economia de mercat amb programes socials de benestar: educació pública, sanitat universal, cobertura d’atur i pensions públiques. Va ser una sortida modèlica d’una dictadura i de construcci­ó d’una economia social de mercat, i cas d’estudi en moltes universita­ts estrangere­s.

Uns anys després ens vam enfrontar a dos altres reptes enormes. Primer va ser l’ingrés a la Comunitat Econòmica Europea i l’obertura a l’exterior. Més tard, l’entrada de la pesseta a l’euro. Tot això acompanyat d’una transforma­ció social, quant a valors i costums, que ha fet que l’Espanya d’avui no tingui res a veure amb la de fa quatre dècades.

El resultat de tots aquests reptes evidencia la capacitat per al canvi de la societat espanyola. Però també és cert que aquesta capacitat de la societat no ha anat acompanyad­a de l’habilitat del sistema de partits per donar curs a la demanda de canvi polític. Una demanda sorgida especialme­nt, tot i que no únicament, al voltant del descontent­ament amb el model de repartimen­t de poder polític i de finançamen­t de l’Estat de les autonomies.

Per què aquesta asimetria entre la capacitat per al canvi social i el quietisme polític? L’explicació és en els governs de majoria absoluta. Espanya és pràcticame­nt l’únic país europeu que ha tingut governs d’aquest tipus al llarg de les darreres dècades. Els governs de majoria absoluta tenen alguns avantatges per governar el canvi econòmic, però els falten incentius per a la reforma política. És a dir, per introduir canvis en l’estructura del poder.

Un govern de majoria absoluta no guanya res canviant les coses. Al contrari, la reforma política introdueix la por de perdre la majoria. Només quan hi ha incertesa sobre el futur apareix un incentiu per a la reforma. Això és el que ha començat a passar ara. A l’agenda per a les eleccions del 20-D tots els partits, incloent-hi el partit del Govern central, incorporen ara temes com les reformes legals i constituci­onals o polítiques socials que fa dos anys no estaven a la seva agenda política.

És la incertesa sobre el futur el que ens fa propensos a l’acord. Tant als individus com als grups polítics. El consens per a la reforma de les regles bàsiques que regulen la vida política i social sorgeix de la incertesa respecte de la posició que tindrem en el futur. Si tenim certesa de la nostra situació futura no tendirem a acords que ens facin perdre una part dels nostres privilegis actuals. Al contrari, quan no estem segurs de si en el futur podrem fer front pel nostre propi compte a situacions d’atur, de malaltia o a l’educació dels nostres fills, ens tornem més raonables. El fet que hi hagi un vel d’ignorància respecte de la nostra situació futura és el que ens fa més assenyats i favorables a acceptar el canvi. Aquest vel d’ignorància sobre el futur és el que va fer possible el contracte social que hi ha al darrere de l’èxit de la transició política espanyola.

Passa el mateix amb els partits polítics. Sota el sistema bipartidis­ta no hi havia vel d’ignorància. L’objectiu del PSOE i del PP era guanyar les eleccions per governar amb majoria. La reforma era una amenaça a aquesta majoria. Ara la ruptura d’aquest bipartidis­me en les eleccions europees i municipals ha introduït una incertesa, un vel d’ignorància respecte del futur. Aquesta nova situació és la que, a parer meu, fa que el 20-D sigui una oportunita­t única per al canvi polític que Espanya necessita. Un canvi que potser no és suficient per als independen­tistes de tota la vida, però que pot ser una via de sortida acceptable per a la majoria.

 ?? IGNOT ??
IGNOT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain