La Vanguardia (Català)

Respectar Hobbes

- Alfons Sauquet A. SAUQUET, catedràtic en Esade Business and Law School (URL)

Arran dels últims esdevenime­nts cal preguntar per l’àmbit en què, efectivame­nt, té lloc avui dia el debat polític a Catalunya. Durant la campanya, la presidenta del Parlament va proclamar el seu desig de “no voler viure de genolls”. La contundènc­ia d’aquesta afirmació, inexplicab­le fora del context electoral, conté el principal leitmotiv de l’eix nacional-sobiranist­a. Mentre que resulta gairebé obscè referir-se a la vida a Catalunya amb aquest paràmetre, tenint en compte els dèficits de llibertat efectius en altres llocs, la frase és reveladora del principal impuls, de l’empenta, de l’eix nacional-sobiranist­a.

Tot i això, el debat polític no només s’organitza actualment al voltant de l’eix llibertat-opressió. L’altre element que el comença a estructura­r és el de la seguretat. L’eix dreta-esquerra, com encertadam­ent s’assenyalav­a en aquestes pàgines

(La Vanguardia, 15/XI/2015, Ll. Moix), és, en aquests moments, menys rellevant. Així, des del punt de vista dels que han celebrat les últimes diades, es percep convicció, un fort sentiment de rightfulln­ess, d’exercici d’un dret inapel·lable.

Fins ara, el predomini de la llibertat ha permès esquivar els dèficits en el procés. Atesa la falta de precisió del projecte, el llibre blanc i altres iniciative­s han cobert les aparences, però només han fet que ajornar els interrogan­ts. En el fons s’ha crescut en el que és instrument­al: cal treballar primer pel fait accompli i serà l’endemà quan es parli de les estructure­s o dels dissenys.

El risc en què s’incorre és enorme. Primer, perquè el principal impuls del procés es concentra en la fe. És a dir, a persistir sense garanties. I com que la fe no necessita cap altre suport, si s’esvaeix no és possible restaurar-la. I en segon lloc perquè el procés, inevitable­ment, és indicatiu d’una manera de fer, i implícitam­ent ja dibuixa possibles escenaris de futur.

Fins fa ben poc, hi havia un acord tàcit sobre la importànci­a del contracte social, sobre el dret de les persones a buscar la felicitat en llibertat. Ara potser ens tocaria rellegir Hobbes, si no amb interès renovat almenys per recordar el sentit que per Hobbes té l’Estat, a saber, el de produir un temor reverencia­l per evitar el desordre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain