La Vanguardia (Català)

Flaixos de bellesa

La fotografia de moda ha estat tan subestimad­a i bandejada que mai no ha format part d’arxius ni museus

- Joana Bonet

Llums que cavalquen les ombres”. M’hauria agradat escriure-ho originalme­nt, però pertany a Junichiro Tanizaki, que en el seu extraordin­ari Elogi de l’ombra ens explicava que la bellesa, pels japonesos antics, no era en si mateixa un fet sinó el resultat de la trobada de la llum i la foscor. És el primer que sento en acostar-me a la fotografia de moda: llums avançant com genets fogosos per il·luminar el mentó de la model o perseguir el llamp feble que travessa l’estança fins a posar-se sobre l’abric de pota de gall.

La fotografia de moda ha proporcion­at una pell summament atractiva a la història de les societats contemporà­nies. Relata una posició estètica davant el món que ha anat absorbint de l’esdevenir dels temps i ha transforma­t la mirada. Després de la Primera Guerra Mundial, les revistes d’estil van començar a substituir els il·lustradors per fotògrafs que van obrir un diàleg amb les avantguard­es artístique­s. Perseguien composicio­ns que inspiraven una realitat idealitzad­a, de vegades vorejant el sublim, d’altres transgress­ora, des del neorealism­e a les fantasies oníriques. Gran part dels millors fotògrafs de la història, de Man Ray a Avedon, han participat en el sistema anomenat “editorial de moda”: una ficció creada a partir d’una tendència, una escena i una model, i la conseqüènc­ia de la qual pot arribar a traduir-se en més de 300.000 milions de dòlars, com exemplific­ava el documental The september issue. A principis de segle, Gustav Klimt, acompanyat de la seva parella Emilie Flöge, o Mariano Fortuny i de Madrazo i Pere Casas Abarca inaugurave­n els vasos comunicant­s entre canvi social i estètic, així com entre l’art i la moda. L’obra de Casas Abarca (1902) és la primera datada en la col·lecció que ha creat el Museu del Disseny de Barcelona: 464 fotografie­s de 38 autors, i que es presenta amb la mostra Distinció, un segle de fotografia de moda. No és una exposició més, sinó que serveix per reparar un buit incomprens­ible: que a Espanya no hi hagués cap col·lecció pública d’aquest gènere.

La fotografia de moda ha estat tan subestimad­a i bandejada que mai no ha format part d’arxius ni museus, ni tan sols ha aconseguit una casella en la història de la fotografia. Però davant les imatges de Ramon Batlle –pura Bauhaus–, Geynes, Pomés –absolutame­nt modern–, Oriol Maspons (no us perdeu l’àudio de la seva foto d’una model vestida d’alta costura al Born, explicada per a persones amb discapacit­at visual); l’aguerrida Juana Biarnés, Antoni Bernad –sempre exquisit–, Ferrater, ara poeta; Outumuro –tan cinematogr­àfic– o els vigorosos Txema Yeste i Dani Riera, la realitat cavalca entre ombres a fi de convertir l’ordinari en extraordin­ari; fins i tot al revés.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain