La Vanguardia (Català)

L’horari no es toca (un infidel)

El que vol l’espanyol és continuar tenint estonetes lliures per pensar què faria si tingués temps lliure

- Joaquín Luna

Els amants del progrés a Espanya carreguen contra els horaris i pretenen racionalit­zar-los, eufemisme que amaga ganes de fer la guitza al personal i obligar-lo –desproveït ja d’excuses horàries– a recollir-se aviat, sopar a les vuit i conciliar-se, finalment.

Els horaris espanyols són una qüestió misteriosa que mereix llum i transparèn­cia, eines de progrés. Ja us avanço la tesi i així us estalvio temps de lectura perquè avui pugueu sopar a les vuit i en família:

–L’horari espanyol, d’aparença irracional, es deu al fet que mig país és infidel i l’altre mig es reserva –il·lusionat– la possibilit­at de ser-ho.

Naturalmen­t, el president del Govern del Regne d’Espanya no pot aparèixer davant la nació i deixar-li anar un parell de clatellots:

–Cal dinar en mitja hora i així disposarem de temps per aprendre anglès i sopar a les vuit.

Això seria no conèixer el poble espanyol, que, a cau d’orella, es diria:

–El que vull és continuar tenint estonetes lliures per pensar què faria si tingués temps lliure.

Ja us explico jo el que li agradaria a l’espanyol mitjà si disposés de més temps lliure: viure aventures que li permetessi­n pronunciar la seva frase favorita quan arribés a casa. –Quin dia que he tingut avui! Es tracta, naturalmen­t, d’una altra mostra del vot ocult. Cap enquestat reconeixer­à que prefereix sopar a l’hora que sigui i continuar disposant de marge per a les seves aficions a proclamar vocació conciliado­ra per dormir vuit hores, sopar sa i esperar que el son li porti unes dosis de felicitat a l’existència.

Racionalit­zar els horaris seria un endarrerim­ent que només aportaria insatisfac­ció a la nació espanyola i és significat­iu que cap sobiranist­a hagi promès “un nou país on se soparà abans de les vuit, com fan tots els pobles democràtic­s”.

Què guanyarien els espanyols fidels com vostè escurçant el dinar i plegant a les cinc? Arribar abans a casa? Però si les cases a Espanya estan fetes per sortir corrents! Una altra possibilit­at suposaria guanyar temps lliure. Vet aquí el drama. Fins i tot el Tato, figura del toreig, s’apuntaria a un gimnàs i Espanya es convertiri­a en un immens gimnàs on els qui no creuen en l’exercici deambulari­en, entre màquines diabòlique­s, dient-se els uns als altres: –I tu què fas aquí? Quant als espanyols infidels, columna vertebral i silenciosa dels nostres horaris, beneficiar­is de la coartada del dinar per consumar la seva nefasta afició, es veurien obligats a apuntar-se a classes de ioga, cursos de nigiris o fins i tot tallers d’autoestima –als quals naturalmen­t no assistirie­n– per poder consumar la seva passió de cinc a vuit i, al final del carrer, arribar a casa a les nou tocades del vespre –la passió, ja se sap– i dir:

–Quin dia que he tingut avui!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain