La Vanguardia (Català)

Les dues cares del príncep

Alwalid bin Talal és el milionari saudita que paga la construcci­ó de la torre Jiddah

- A. MOLINS Barcelona

El príncep Alwalid bin Talal és el cap visible del règim saudita darrere la construcci­ó de la torre Jiddah. No només és l’home més ric del seu país, sinó de tot l’Orient Mitjà i un dels més rics del món. Actualment ocupa la posició 34 de la llista Forbes de les persones més adinerades del planeta, amb un fortuna estimada de 22.800 milions de dòlars. Precisamen­t, el 2013, va tenir una bona enganxada amb la revista, a la qual va demandar perquè, segons el príncep, li havia escatimat 8.000 milions en la valoració de la seva fortuna, cosa que perjudicav­a seriosamen­t la posició de les seves inversions a l’Orient Mitjà. L’editora de

Forbes, Kerry A. Dolan, que va ser convidada al seu palau de Riad el 2009, considera Talal “un megalòman pagat de si mateix per al qual la imatge ho és tot”.

Sovint se l’ha considerat la cara més moderna i occidental de la família reial saudita, però hi ha qui opina que és tot façana. Aquest estiu va sorprendre tothom quan va anunciar que faria donació de tota la seva fortuna a entitats que lluiten per la salut, l’eradicació de malalties, l’ajuda humanitàri­a i els drets de les dones.

Sovint li agrada presumir que les dones que treballen a les seves empreses o als seus palaus no estan obligades a portar el vel, com és costum a l’islam, i que malgrat que la llei li permet tenir fins a quatre dones alhora, ell n’ha tingudes quatre, però de manera consecutiv­a, i se n’ha divorciat. L’últim matrimoni, amb Amira al-Tawil, va ser especialme­nt polèmic perquè molts considerav­en que utilitzava la seva dona, 28 anys més jove que ell, com un mer instrument de relacions públiques per donar una falsa imatge de modernitat del seu país.

Entre els seus moments tèrbols sobresurt la data d’agost del 2008. Una jove model hispanoale­manya va denunciar que havia estat drogada i violada a bord del iot Turama, llogat per la família reial saudita, quan estava fondejat a Eivissa. Després de mesos de recerca, la jove Penélope Heilmann va acusar Alwalid bin Talal com al seu presumpte agressor. La denúncia va ser rebutjada per l’Audiència de Palma el 2010, però el cas es va tornar a obrir tres anys més tard, ja que la jutgessa encarregad­a del cas no havia ordenat acarar les mostres de semen recollides durant l’exploració mèdica de la jove després que aquesta patís l’agressió, amb mostres d’ADN procedents de la saliva d’Alwalid bin Talal. El príncep saudita sempre va assegurar per defensar-se que aquell dia no era a Eivissa sinó a París.

 ?? FAYEZ NURELDINE / AFP ?? El príncep Alwalid bin Talal
FAYEZ NURELDINE / AFP El príncep Alwalid bin Talal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain