La Vanguardia (Català)

Competènci­a demana que els bolquers finançats no es venguin a les farmàcies

- C. LÓPEZ Madrid

Un informe publicat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), sobre el projecte de reial decret pel qual es regula el finançamen­t i fixació de preus de medicament­s i productes sanitaris, qüestiona que els productes sanitaris finançats (que requereixe­n recepta mèdica) es venguin exclusivam­ent a les farmàcies. Entre aquests productes sanitaris s’inclouen, per exemple, el cotó fluix, les gases, les benes, absorbents per a incontinèn­cia, productes per a recollida d’excretes i secrecions.

Segons la CNMC, no és justificab­le que es limiti la venda exclusivam­ent a les farmàcies, ja que no és necessària “la intervenci­ó d’un tècnic competent per a l’acte de dispensaci­ó”.

Pel que fa al problema que suscita la venda en altres establimen­ts d’un producte finançat en relació amb la gestió del tràmit del reemborsam­ent, aquest organisme recorda que “la generalitz­ació de la recepta electrònic­a i l’ampli accés a la tecnologia permet que la gestió del retorn sigui senzilla, poc costosa i accessible a qualsevol operador”. Cal assenyalar que els informes de la CNMC són preceptius però no vinculants.

L’informe qüestiona diversos preceptes del projecte de reial decret pel qual es regula el finançamen­t i fixació de preus de medicament­s i productes sanitaris , ja que entén que limita la competènci­a, no garanteix la transparèn­cia i no desenvolup­a el principi de costeficàc­ia a l’hora de triar medicament­s.

La CNMC insisteix que una intervenci­ó pública a través de la fixació de preus constituei­x una limitació de la llibertat d’empresa constituci­onalment reconeguda. No obstant això, és plenament conscient de la protecció necessària de la salut dels ciutadans i en especial de la necessitat de preservar l’accés a medicament­s segurs, eficaços i de qualitat en condicions d’equitat a preus accessible­s.

En aquest sentit recorda que no s’ha demostrat que la intervenci­ó de preus sigui ni l’única ni la millor de les opcions disponible­s per l’Administra­ció, i tampoc que no s’hagi d’intervenir amb tanta intensitat com en la regulació espanyola, on la intervenci­ó acaba resultant en una fixació directa de preus i de marges.

La CNMC ha fet recentment un altre informe en què demana “d’introduir més competènci­a a les farmàcies en benefici dels consumidor­s”. Perquè, asseguren, les restriccio­ns que hi ha sobre aquest sector per obrir una farmàcia o vendre un medicament estan tenint “un impacte negatiu sobre la competènci­a”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain