La Vanguardia (Català)

Contractes que canvien vides

Augmenten un 35% les feines per a persones de col·lectius vulnerable­s amb un programa d’inserció

- DAVID GUERRERO Barcelona

La feina ha estat la salvació de Jordi Balcells, un jove de 27 anys amb la síndrome de Down. Ha passat de sentir el rebuig dels empresaris a definir-se a si mateix com “un triomfador” després d’aconseguir un contracte indefinit al Decathlon de Lleida. Va començar fa un any i mig recollint la roba dels emprovador­s i ara ja atén els clients, els ajuda a trobar la talla que busquen i els indica el preu. “És la feina perfecta, adaptada a les meves necessitat­s”, apunta després de confessar-se un addicte a l’esport, que ha estat en equips de diversos esports i que va al gimnàs amb regularita­t.

La família assegura que el contracte ha suposat un abans i un després per a ell. “És un regal molt gran perquè dóna seguretat i tranquil·litat a una persona per a la qual trobar feina seria una lluita constant”, resumeix Loreto García, la tècnica d’inserció laboral, que és una figura clau en l’èxit d’en Jordi i que l’ha acompanyat abans, durant i després del contracte.

El canal per aconseguir-ho va ser Incorpora, el programa d’integració laboral de l’Obra Social La Caixa, que ahir va lliurar la setena edició dels premis a empreses que aposten per la contractac­ió de col·lectius vulnerable­s: Opennatur, La Granja, Köng, Andilana, la Fundació d’Atenció a la Dependènci­a Sant Joan de Déu i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

Des d’aquest gener, el programa ha facilitat l’entrada al món laboral a 5.939 persones de col·lectius vulnerable­s en 1.998 empreses de Catalunya. El director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, destaca que s’ha registrat “un augment interanual de les contractac­ions de més del 35%”. Entre els beneficiat­s hi ha discapacit­ats, immigrants, exreclusos, aturats de llarga durada i dones víctimes de violència de gènere. El programa d’ajuda funciona des del 2006 i hi col·laboren un centenar d’entitats socials especialit­zades en el treball amb col·lectius en risc d’exclusió i 250 tècnics d’inserció laboral, que actuen d’intermedia­ris entre les entitats i les empreses.

 ?? JORDI PLAY ?? En Jordi, un dels beneficiar­is del programa de l’Obra Social La Caixa
JORDI PLAY En Jordi, un dels beneficiar­is del programa de l’Obra Social La Caixa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain