La Vanguardia (Català)

Miss Univers i activista antisida

Paulina Vega es fa la prova en públic per conscienci­ar

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Paulina Vega, colombiana, apareix abillada amb un vestit vermell i la cinta en què es reconeix el seu mèrit: miss Univers 2014.

“Precisamen­t avui m’he posat 50 anells”, fa broma mentre se’ls treu. “Em van dir que l’agulla era petitona”. Ha vist la que utilitzara­n per treure-li sang en públic. –Et fan por? –Tinc pànic a les agulles. Això passa a la seu del barri de Chelsea de l’organitzac­ió Latino Comission on AIDS, amb motiu del dia mundial de la Sida celebrat ahir. Paulina exerceix d’activista en la lluita contra aquesta malaltia.

“Hem de trencar l’estigma, cal parlar”, insisteix mentre Guillermo Chacón, president d’aquesta comissió, li agafa la mà no sigui que es desmaï. “Escolteu, que no fa mal res,” replica la guapa colombiana.

“Aquest és el missatge, que fer-se la prova no fa mal”, matisa Chacón. A l’estat de Nova York, com a Connecticu­t o Nova Jersey, aquest tipus de test és gratuït. Requereix 20 minuts i el seu resultat és indicatiu. En cas de ser positiu, insisteix Chacón, l’interessat ha de sotmetre’s a unes proves més a fons.

Els hispans són el segment de població que es fa la prova “massa tard”, remarca. Hi ha 220.000 d’infectats als Estats Units, de més d’1,1 milions de portadors. Això explica la importànci­a de l’exemple de Paulina. Una vegada acabada la punxada i en espera del resultat, miss Univers fa una considerac­ió.

“La sexualitat per si mateixa està tan present en el nostre dia a dia, i en aquest país encara més, que un està caminant pel carrer i està en tot, en la publicitat, les pel·lícules, els vídeos musicals, tan present, però alhora aquest tema continua sent una mica tabú i a la gent encara li fa por o vergonya”.

Cal posar fi a tot això. L’actitud de l’actor Charlie Sheen, i el reconeixem­ent públic que ha fet, ho veu com una ajuda.

A diferència de Sheen, Paulina remarca: “Jo sempre he pres precaucion­s”. L’especialis­ta ve amb el sobre tancat.

La colombiana elogia la valentia de Charlie Sheen en confessar que és portador com a via per trencar el tabú

 ?? GILBERT CARRASQUIL­LO / GETTY ?? Paulina Vega està molt implicada en la prevenció de la sida entre la comunitat hispana de Nova York
GILBERT CARRASQUIL­LO / GETTY Paulina Vega està molt implicada en la prevenció de la sida entre la comunitat hispana de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain