La Vanguardia (Català)

Llibre blanc de la premsa 2015: perspectiv­es positives

Els resultats repunten després de tres anys negatius

- 2015, Llibre blanc de de Diaris presentar la premsa

L’Associació d’Editors Espanyols (AEDE) va ahir el en el qual destaca la millora de resultats de l’últim exercici i les perspectiv­es positives de futur. L’informe anual registra un repunt econòmic de la premsa l’any 2014, amb un resultat operatiu de 30 milions d’euros, xifra similar a la del 2011, després de tres anys amb dades negatives.

Entre les raons que expliquen la millora de resultats del sector hi ha la contenció de la despesa, una caiguda menor de la difusió respecte a exercicis anteriors i una pujada d’un 1% dels ingressos per publicitat. L’audiència de la premsa a Espanya és de 17 milions de lectors al dia, una dada que reflecteix una penetració d’un 43,3% del total de la població adulta espanyola.

En la presentaci­ó de l’informe, els experts Enrique Yarza (Media HotLine), Luis Jiménez (Deloitte) i Marta Sampedro (Carat-Densu Aegis Network), de les tres empreses independen­ts que col·laboren en la realitzaci­ó del llibre de l’AEDE, van apuntar que el tancament del present exercici de la premsa a Espanya manté unes bones perspectiv­es futures gràcies al mantenimen­t del volum d’audiència, i una esperada millora d’un 5% en ingressos publicitar­is.

A més, es preveu una acceleraci­ó en la tendència a la digitalitz­ació de la lectura de la premsa a Espanya i s’estima que el 2016 hi haurà ja tants lectors de premsa impresa com de la informació en formats digitals.

Dels 17,2 milions de lectors que es registren en aquests moments, un 50,2% ho són únicament de premsa impresa; un 31,3%, de premsa digital, i un 18,5% són lectors mixtos (de premsa impresa i digital al mateix temps).

El llibre presentat ahir també analitza les pautes de consums d’informació. Respecte al temps de lectura, els usuaris de premsa dediquen una mitjana de 91 minuts al mes a la consulta de notícies a les pàgines web de capçaleres espanyoles i 37,7 minuts de lectura per cada exemplar imprès que arriba a les seves mans.

El director general de l’AEDE, José Gabriel González Arias, va qualificar l’informe com “un exercici necessari de transparèn­cia en un sector caracterit­zat pel compromís social de garantir la qualitat i el rigor periodísti­c al nostre país”. El representa­nt dels editors de premsa es va mostrar optimista de cara als propers anys, “en el llarg període de recessió econòmica i en el context de la digitalitz­ació, hem mantingut la confiança dels nostres lectors”.

“Una cosa que diu molt a favor del sector –va puntualitz­ar González Arias–, ja que el nostre valor rau en els continguts que creem i en ells hi ha l’arrel del nostre negoci”. El director general de l’AEDE va assegurar que “els editors espanyols són molt conscients del panorama en el qual actuen i estan avançant en aquest camí amb prudència i amb molta constància”.

La premsa té 17 milions de lectors al dia, dels quals gairebé un 50% són digitals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain