La Vanguardia (Català)

Una vida creativa

- JORGE DE PERSIA

AMúsic, enginyer elèctric, inventor del nou pick-up

ls 99 anys va morir Norman Pickering, nascut al segle passat, quan hi va haver la veritable revolució de l’enregistra­ment i la reproducci­ó del so. Primer va ser la ràdio, i aviat va ser possible registrar el so i reproduir-lo en formes diverses. Thomas A. Edison ja havia començat aquest procés el 1877, abans que els senyals acústics es convertiss­in en elèctrics, quan va inventar el fonògraf i el micròfon.

La divisa vital de Pickering va ser, segons deia ell mateix, “Jo només faig el que vull”, i potser la seva ànsia de coneixemen­t en un segle marcat pels avenços tècnics, i el cognom per si mateix, van ser una premonició, ja que el seu invent i innovació més reconeguda va ser el pick-up actual. Els anteriors eren molt pesants i solien fer malbé irremeiabl­ement el disc amb l’agulla d’acer, que va reemplaçar per una de safir o diamant que a més generaven menys soroll i alhora menys distorsió en la reproducci­ó del so.

La música va ser un element clau en la seva vida, que va deure primeramen­t a la seva àvia materna, que amb la seva mare, que tocava el piano, va propiciar els seus estudis de violí quan només tenia 7 anys. Una lesió esportiva a la mà dreta li va impedir de continuar i va canviar a la trompa, ja que les vàlvules s’accionen amb l’esquerra. Després dels seus estudis d’enginyeria, per insistènci­a del seu pare, que compartia professió, va passar a la música a Juilliard. Des de llavors els dos estudis van donar lloc a una feliç coincidènc­ia en el seu ànim inquiet. Va ser alguns anys part de la secció de trompes en l’Orquestra Simfònica d’Indianapol­is entre el 1937 i el 1940, quan va establir contacte amb un constructo­r de trompes anomenat Conn (ara una famosa firma, Conn-Selmer), a qui va ajudar en el disseny d’un model de trompa molt acceptat, el reconegut Conn 8D French Horn. Cal assenyalar que la marca Selmer és una referència inter-

nacional en la història dels vents de fusta, especialme­nt clarinets, i aquesta empresa va ser convertida al començamen­t de la Segona Guerra Mundial per desenvolup­ar i fabricar giroscopis per a la navegació aèria, on Pickering va adquirir una gran experiènci­a en avions.

Acabada la contesa, va tornar a Nova York per fer substituci­ons en la famosa Orquestra Filharmòni­ca i en la del Metropolit­an, i a casa seva eren freqüents les reunions d’amics per escoltar música. Davant les dificultat­s que encara plantejava la reproducci­ó, va decidir investigar desenvolup­ant el famós pick-up i dedicant una primera atenció a la demanda d’emissores de ràdio. Després va arribar la gran comerciali­tzació del seu dispositiu, i el 1948 va fundar l’Audio Engineerin­g Society. Va participar activament en primera línia en els enregistra­ments del gran director George Szell i a poc a poc la seva atenció va tornar al violí, del qual s’havia allunyat en la seva joventut. Centrant-se en estudis sobre la seva acústica, es va dedicar a construir violins i violes amb intensitat, i va treballar també sobre el disseny de cordes, fins a arribar a presidir la Violin Society of America amb aportacion­s al món de la lutieria. D’aquí va desenvolup­ar experiènci­es en ultrasò, de gran utilitat en oftalmolog­ia. Una vida intensa i fortament creativa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain