La Vanguardia (Català)

Drons per millorar

- ADOLFO S. RUIZ

Els equips modestos i amb menys pressupost no sempre són els últims a adherir-se als avenços tecnològic­s aplicats al futbol. Almenys en el cas espanyol és el Granada CF, i més concretame­nt el seu entrenador José Ramón Sandoval, que marca el camí al qual possibleme­nt més d’hora que tard s’uniran altres clubs. El tècnic madrileny és el primer entrenador de la Lliga de Futbol Profession­al que ha introduït l’ús de drons per millorar les prestacion­s esportives de l’equip.

Un dron és un vehicle volador manipulat per control remot que permet enregistra­r vídeos i fer fotografie­s amb una alta resolució. Els drons permeten obtenir imatges zenitals que d’una altra manera serien impossible­s d’aconseguir. Amb aquest material, els entrenador­s disposen d’una eina única per analitzar, per exemple, les distàncies entre els moviments de cadascun dels jugadors i de l’equip en conjunt, les basculacio­ns, la velocitat de reacció i moltes més variables que cada vegada és necessari conèixer en un joc que es profession­alitza fins a límits insospitat­s.

L’aparell volador sense tripulant sol incloure un sistema de localitzac­ió GPS, un baròmetre i una brúixola que determinen la posició, l’altura i el rumb exacte del dron. Està equipat amb una o diverses càmeres que graven en alta definició i el preu pot variar entre els 6.000 euros dels més senzills fins als 80.000 dels exemplars més sofisticat­s.

La propietat de l’artefacte que fa servir Sandoval és del mateix entrenador, i és l’analista Álvaro García, membre del seu equip tècnic, l’encarregat de manipular-lo. Tot i que el Granada és pioner en la Lliga espanyola, altres clubs com l’Everton o el Nàpols també han començat a utilitzar drons durant aquesta temlínies, porada com un important instrument de suport a la feina tàctica del cos tècnic.

Sandoval creu que l’ús dels drons en els entrenamen­ts és una innovació que s’acabarà generalitz­ant perquè “simplement estem utilitzant els avenços que la tecnologia et va proporcion­ant per millorar en la feina”. I hi afegeix un ra- onament de pes: “Avui tots els entrenador­s utilitzen els ordinadors i internet per fer rendir més els equips. Ja no hi ha ningú que no l’utilitzi amb l’excusa que aquestes eines estan molt avançades, i amb els drons passarà el mateix”.

Aquesta presència pacífica del dron en el món del futbol profession­al suposa canviar una tendència. Fins se n’havia fet ús per a l’espionatge profession­al. La selecció francesa es va queixar oficialmen­t durant el Mundial del Brasil de l’any passat que algú havia utilitzat un d’aquests artefactes per espiar els entrenamen­ts de l’equip. També la seges lecció peruana va acusar directamen­t Xile durant la passada edició de la Copa Amèrica de controlar el dispositiu que va aparèixer durant un dels seus assajos abans de l’enfrontame­nt de les dues seleccions.

Pitjor va ser l’ús d’un dron al qual van enganxar una gran bandera albanesa i va irrompre durant la celebració del matx Sèrbia-Albània, classifica­tòria per a l’Eurocopa del 2016, una acció que va desencaden­ar una batalla campal entre jugadors i aficionats.

Álvaro García explica que l’avantatge del dron és que “permet veure aspectes purament tàctics que l’entrenador necessita conèixer per millorar la qualitat dels entrenamen­ts i que això es reflecteix­i en els partits. S’aconseguei­xen uns plans que amb els enregistra­ments habituals no són possibles”. García és també l’encarregat de gravar tots els partits del Granada des d’algun dels punts més alts dels estadis on juga el Granada. De vegades aquestes imat-

L’APLICACIÓ TÈCNICA Els drons serveixen per analitzar distàncies entre línies, els moviments o la velocitat de reacció

José Ramón Sandoval, tècnic del Granada, és el primer i ara per ara únic entrenador espanyol que utilitza aquesta tecnologia innovadora en els assajos

es mostren als jugadors durant el descans dels partits perquè prenguin nota del que han de millorar a la segona part.

Per als tècnics del Granada resulta evident que l’ús dels drons no suposa cap garantia en un joc en què la qualitat dels protagonis­tes, l’atzar o la intervenci­ó d’altres factors contribuei­xen de manera decisiva en el resultat final. “Utilitzar aquesta tecnologia no et fa guanyar partits, però t’ajuda perquè a fer la teva feina més completa. Hi creiem i en traiem molt rendiment”, indica García. El Granada és el 17è classifica­t a la Lliga BBVA.

 ?? MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE ?? La joguina. L’ajudant de Sandoval, Álvaro García, manipula el dron que fan servir per
entrenar
MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE La joguina. L’ajudant de Sandoval, Álvaro García, manipula el dron que fan servir per entrenar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain