La Vanguardia (Català)

La banca creu que Abengoa necessita entre 700 i 800 milions de liquiditat

Guindos veu “poc presentabl­es” les recents indemnitza­cions a la cúpula directiva

- LALO AGUSTINA Barcelona

La banca estima que les necessitat­s de liquiditat d’Abengoa se situaran entre els 700 i 800 milions d’euros, segons els primers càlculs preliminar­s realitzats pels respectius departamen­ts de riscos de les entitats, van assegurar ahir fonts solvents. L’esmentada xifra triplica els 250 milions que KPMG va fixar fa un mes en el marc de l’ampliació de capital que havia de donar entrada a Gestamp en el grup andalús, però en aquella ocasió, com és obvi, el reforç de la tresoreria anava acompanyat d’una potent injecció de fons que ara no està en curs.

La mateixa KPMG, en vista del que va passar en l’últim mes i de la situació actual del grup d’energies renovables –en preconcurs de creditors des de fa una setmana–, realitzarà ara “un nou informe sobre la situació patrimonia­l del grup, amb especial incidència en el deute, el flux de caixa i el fons de maniobra (la capacitat d’atendre els pagaments)”, comenten fonts bancàries.

Les necessitat­s de liquiditat es confrontar­an amb les que demani definitiva­ment l’empresa... i els bancs decidiran. Com va avançar ahir La Vanguardia , l’ steering

commitee o comitè de seguiment de la banca estarà format per Santander, CaixaBank, Bankia, Popular, Sabadell, HSBC i Crédit Agricole, que sumen deute corporatiu (711 milions), circulant (2.524 milions) i finançamen­t de projectes (1.315) per 4.548 milions, menys d’un 20% del total de passiu financer del grup. Ells marcaran el pas a la resta, però –a diferència del que va passar a Pescanova, on un petit grup de bancs tenia la majoria del passiu– necessitar­an obtenir adhesions per, arribat el cas, tirar endavant l’acord de refinançam­ent.

Fonts bancàries van explicar ahir que “qualsevol injecció de nous fons està condiciona­da al pla de viabilitat, que només pot passar per acceptar forts quitaments, capitalitz­ar deute i un dur pla d’ajust que inclogui la venda d’actius no estratègic­s”. Abengoa ha contractat la consultora Álvarez & Marsal perquè l’ajudi en aquesta comesa. Encara no hi ha propostes concretes sobre la taula d’una part i l’altra, que no arribaran fins que es disposi de tota la informació.

Mentrestan­t, Abengoa fa els primers passos de la reestructu­ració que s’acosta. El sindicat brasiler Sintepav-BA ha demanat la mediació urgent del Ministeri Públic de Treball a causa de l’acomiadame­nt massiu de treballado­rs a l’estat de Bahía (el Brasil). En aquest país és on Abengoa va tenir més problemes de liquiditat abans de presentar el preconcurs. El grup hauria acomiadat en les últimes setmanes gairebé 500 treballado­rs, xifra que es podria incrementa­r fins als 1.500 llocs de treball en dates pròximes. En declaracio­ns a l’agència Reuters, el vicepresid­ent de Sintepav-BA, Irailson Warneaux, va afirmar que l’empresa haurà d’acomiadar els 4.600 treballado­rs al país llatinoame­ricà.

En aquesta situació, Luis de Guindos, ministre d’Economia i Competitiv­itat, va criticar ahir la indemnitza­ció de Felipe Benjumea, expresiden­t de la firma, que es va emportar 11 milions després de la seva recent marxa. Guindos va dir que li sembla “poc presentabl­e” i va assegurar que els creditors públics estudiaran si es pot reclamar la devolució o denunciar-ho. A l’Audiència Nacional va entrar ahir una altra querella contra la cúpula de la companyia i l’advocat d’un grup d’afectats va anunciar una demanda contra l’empresa i la CNMV per danys i perjudicis basada en l’ocultació d’informació rellevant sobre l’estat real d’Abengoa. Aliens a tot això, els títols de l’empresa sevillana van pujar ahir un 22% i van limitar el càstig borsari des del preconcurs al 53%.

Un sindicat brasiler parla d’acomiadame­nts massius al país, que podrien afectar unes 4.500 persones

 ?? ÁNGEL NAVARRETE / BLOOMBERG ?? Oficines d’Abengoa a Madrid, ahir
ÁNGEL NAVARRETE / BLOOMBERG Oficines d’Abengoa a Madrid, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain