La Vanguardia (Català)

El grup VW esquiva a Espanya la crisi dels motors i augmenta vendes

Les matriculac­ions tornen a cobrar força i pugen un 25,4% al novembre

- DOLORS ÁLVAREZ Barcelona

Les vendes de cotxes i totterreny­s van créixer un 25,4% al novembre, animades per la millora de la confiança del consumidor, els ajuts del pla PIVE i també per l’efecte del black friday, que va fer que un sol dia es venguessin més de 7.500 cotxes. El mes de novembre, es van matricular un total de 81.650 vehicles, la qual cosa situa l’acumulat dels onze primers mesos de l’any en 945.623, gairebé un 21% més que en el mateix període de l’any passat. Les xifres mostren que a Espanya el grup Volkswagen està esquivant, almenys de moment, el possible impacte negatiu de la crisi de les emissions contaminan­ts.

Al novembre, la marca Volkswagen va cedir de nou el lideratge i va retrocedir al tercer lloc, superada per Opel i Peugeot, però tot i així les seves vendes han crescut de forma notable, gairebé un 19%, fins a 5.897 unitats. Seat ha passat a ocupar la sisena posició, però també amb creixement, del 5,4%, i 4.766 vehicles. Les altres marques del grup també van continuar a l’alça. Skoda amb un 13%, Audi amb un 23%, i Porsche amb un 12,4%.

En el conjunt dels onze primers mesos de l’any Volkswagen es manté líder, amb un creixement del 14,5%, i Seat ocupa la tercera posició amb una alça de gairebé el 15%. Tres dels cinc models més venuts des de començamen­t d’any pertanyen al consorci alemany: els Seat León i Ibiza i el VW Golf. No obstant això, tant al novembre com en el conjunt dels deu primers mesos el líder és el C4 de Citroën (vegeu el gràfic adjunt).

A Espanya el grup alemany no sembla que es ressenteix­i per ara de la crisi dels motors i Audi fins i tot va pronostica­r ahir que aquest any batrà un rècord de vendes mundials. Però en canvi als Estats Units l’escàndol està fent efecte, amb una caiguda de vendes de VW el mes de novembre de gairebé el 25%, fins a 24.000 vehicles, segons informa AP. L’empresa ho atribueix que als Estats Units, on es va revelar l’escàndol, s’han deixat de vendre vehicles dièsel.

Al contrari, al mercat espanyol l’escàndol de l’NOx (els motors dièsel de VW que incorporen un software per alterar les dades d’emissions d’òxid de nitrogen) no ha tingut tampoc un impacte gaire rellevant al mercat. Les motoritzac­ions dièsel continuen sent les més més venudes, un 61% del total de les vendes, si bé la seva quota s’ha reduït quatre punts respecte al mes anterior.

Ha estat el millor mes de novembre des del millor novembre des del 2009 i anticipa un tancament d’any amb 1,03 milions d’unitats, segons les associacio­ns de fabricants (Anfac), concession­aris (Faconauto) i venedors (Ganvam), que van celebrar la pròrroga del PIVE fins a mitjans de l’any vinent. A falta d’un mes per al tancament de l’exercici, ja s’ha superat la xifra de matriculac­ions que s’ha registrat en els últims quatre anys.

“El PIVE, l’impuls de les empreses i la millora de l’economia a Espanya ajudarà a acostar-nos a les xifres desitjades”, va dir David Barrientos, director de comunicaci­ó de l’Anfac. Per Jaume Roura, president de Faconauto, l’extensió de la vigència del PIVE “ha portat la tranquil·litat al mercat.

Les vendes a clients particular­s van millorar un 27,5% al novembre, amb 52.836 unitats, mentre que en l’acumulat de l’any la xifra va ser de 518.086 vehicles, un 19,2% més. Les vendes a empreses van créixer un 20,8% al novembre, i les destinades a rent a car, un 25,7%.

També hi va haver bones notícies al mercat de les motociclet­es. Segons la patronal del sector Anesdor, les vendes van créixer al novembre un 9,3% i en onze mesos han arribat a les 123.147 unitats, més que en tot el 2014.

Els Estats Units penalitzen la marca alemanya amb un descens de vendes de gairebé el 25%

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain