La Vanguardia (Català)

L’OCU qualifica de fiasco el ‘black friday’

- BLAI FELIP PALAU Barcelona

“Un fiasco”, tant el black friday com el ciberdillu­ns. L’Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU) ha estat contundent en la qualificac­ió dels descomptes que els comerços han ofert durant aquest cap de setmana, i que tan bé ha anat, segons les opinions del sector. Però sembla que no n’han gaudit de la mateixa manera les butxaques dels compradors, segons l’OCU.

L’organitzac­ió va publicar ahir un estudi segons el qual la mitjana de descomptes s’hauria mogut entre el 0% i el 6,10% entre el divendres 20 de novembre i el black friday (dia 27). El càlcul es va fer després de comparar més de 1.500 dels articles més venuts presents a les botigues en línia analitzade­s: Fnac, El Corte Inglés, Worten, Redcoon, Carrefour, PCCom-ponentes, Amazon, Andorra Free Market i Media Markt. Exemple: la Fnac va rebaixar el preu del 69% dels articles, però va augmentar-ne el d’un 13%; resultat, una rebaixa mitjana del 6,10%, la més alta. La segueixen El Corte Inglés i Worten, amb una rebaixa mitjana cadascun del 2,6%; Redcoon, del 2%; PCComponen­ts, de l’1,7%, igual que Carrefour; Amazon, del 0,9%; Andorra Free Market, del 0,3%, i Media Markt, del 0%. És a dir, molt poc. Si l’anàlisi es fa entre dissabte i el ciberdillu­ns, la rebaixa és encara menor i es mou, de mitjana, entre el 0,1% i el 0,7%. En alguns casos, la mitjana fins i tot dóna com a resultat un augment de preus, sobretot a la Fnac (6,8%) i Worten (1,7%). Un portaveu de la Fnac va explicar ahir que això és perquè els preus han tornat al seu estat anterior i el que ara ofereix la cadena és una promoció de 10 euros gratis, per cada 100 de compra.

Media Markt ha rebut una allau de crítiques dels cibernaute­s, amb imatges fetes pels clients on s’aprecien modificaci­ons de preus que suposadame­nt es van inflar, per després fer-los passar per descomptes. Enrique García, portaveu de l’OCU, va explicar a La Vanguardia que “el propietari d’un comerç té la potestat de posar als seus articles el preu que li plagui i fins i tot canviar-lo al llarg del dia”. Però la llei marca que els articles amb descompte han d’informar del preu anterior, que ha de ser el més baix d’aquest producte durant l’últim mes.

Un portaveu de Media Markt va informar ahir a aquest diari que “molts dels exemples publicats a les xarxes socials no entraven dins de la campanya del black friday ” i va destacar que, segons el càlcul fet per la companyia, les vendes amb descomptes durant aquests dies han permès “un estalvi de més de 6,5 milions d’euros” per als seus clients.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain