La Vanguardia (Català)

Un tiroteig a Califòrnia deixa almenys 14 morts i 17 ferits

La policia neutralitz­a dos dels tres individus que van atacar un centre d’atenció a discapacit­ats

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al FI

Menys d’una setmana després de la matança en una clínica de planificac­ió familiar de Colorado, un nou tiroteig va commociona­r ahir els Estats Units. Almenys 14 persones van morir i 17 més en van resultar ferides en l’assalt de tres persones armades a un centre d’atenció a discapacit­ats de la localitat de San Bernardino, a l’estat de Califòrnia.

Un altre capítol de la mateixa història interminab­le. Sense fi. Aquesta crònica es podria haver escrit la setmana passada, el mes passat, l’any passat o en fa cinc. Només cal canviar l’escenari i el nombre de víctimes.

“Gent amb trets. A l’oficina esperant els policies. Resa per nosaltres. Tancats a l’oficina”. Aquest és el missatge que va rebre ahir Terry Petit al mòbil. La remitent era la seva filla, i l’hi va enviar des de l’interior de les dependènci­es d’uns serveis socials a la localitat california­na de San Bernardino. Petit es va posar a plorar mentre parlava amb els periodiste­s.

En aquell moment, el tiroteig registrat en aquest recinte, on s’atenen persones amb discapacit­ats, encara es mantenia en situació “d’actiu”. Hi havia gent que sortia de l’interior seguint el protocol d’anar amb les mans enlaire.

Ahir hi havia convocada una festa nadalenca a l’Inland Regional Center, amb uns 550 treballara dors. Desconcert total. La policia va confirmar ahir a la nit que hi havia “almenys” catorze morts i 17 ferits greus, de tal considerac­ió que podien saltar d’aquesta llista a la de les fatalitats. Altres persones van tenir ferides menors. Les autoritats s’havien limitat fins llavors a confirmar que hi havia morts, sense més precisió sobre això.

Els presumptes autors van fugir en un cotxe negre. A partir de testimonis, l’assalt el van protagonit­zar tres pistolers. Se’ls descrivia portant armes llargues, coberts amb màscares i amb armilles antibales, d’aspecte paramilita­r i amb un pla estudiat.

Hores desprès, la policia va localitzar el vehicle. En l’enfrontame­nt van morir dos implicats (un home i una dona) mentre que un agent va resultar ferit. Una terce- persona que es trobava a prop va ser detinguda.

El director assistent de l’FBI a Los Angeles, David Bowdich, va dir: “No sabem si és una acció terrorista”. Però el congressis­ta Peter King va descartar l’acció “del terrorisme estranger”.

Els perpetrado­rs d’aquesta nova matança van deixar un “paquet sospitós que estava analitzant” mitjançant els robots de desactivac­ió d’explosius.

Tota la zona es va clausurar i molta gent va buscar empara als edificis adjacents. Fora es veien les ambulàncie­s traslladan­t ferits als hospitals.

Els testimonis van indicar que els assaltants van entrar i van obrir foc, sense més ni més. Passades les onze del matí (nou hores

Els investigad­ors no descarten que l’acció respongui a un atac terrorista

més a Barcelona), va saltar l’alarma d’incendi. En dirigir-se a la sortida, els deien que no sortissin, que s’arreceress­in perquè hi havia trets.

La Casa Blanca va comunicar que el president Obama va rebre informació d’immediat sobre el tiroteig. Una trista tornada després de la seva visita a París, d’on va arribar dimarts a la nit. Dissabte passat, en els minuts previs a la seva partida, el president va emetre un comunicat pels tres morts d’una clínica avortista de Colorado. “Ja n’hi ha prou”, va subratllar Obama. Ahir va parlar a la CBS: “Tenim una pauta de tirotejos massius que no té paral·lel a cap altre país”. Va afegir: “Hauríem d’unir-nos i fer que això sigui una cosa rara en lloc d’una cosa que és dins de l’ordinari”.

 ?? HANDOUT / REUTERS ?? Imatges captades per televisió de les primeres víctimes de l’atac a les dependènci­es d’uns serveis socials de San Bernardino
HANDOUT / REUTERS Imatges captades per televisió de les primeres víctimes de l’atac a les dependènci­es d’uns serveis socials de San Bernardino
 ?? REUTERS ?? Gent fugint del tiroteig
REUTERS Gent fugint del tiroteig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain