La Vanguardia (Català)

Les estacions d’esquí, a punt per al pont

-

sol variar l’agenda programada.

Baqueira-Beret és la que millor condicions presenta per a aquest llarg cap de setmana de festa. Les nevades de finals de novembre van ser especialme­nt generoses al vessant nord del Pirineu i l’estació aranesa podrà obrir pràcticame­nt tot el seu domini esquiable, que aquest hivern s’ha ampliat fins als 155 quilòmetre­s.

Baqueira encapçala, en facturació, el rànquing del negoci de l’esquí a Espanya. Ingressa al voltant de 34 milions d’euros per temporada, dels quals 22 milions correspone­n a la venda de forfets. Segons l’estudi d’Esade, l’activitat de Baqueira suposaria (comptant només la facturació en la venda d’abonaments) uns beneficis directes, indirectes i induïts de 264 milions que es repartirie­n entre l’estació, amb els seus negocis d’hostaleria, restauraci­ó i lloguer d’esquís, i la resta d’empresaris turístics de la Val d’Aran. En l’apartat de beneficis induïts s’inclou el que ingressen, per exemple, els proveïdors d’un hotel, la despesa de carburant per desplaçar-se a pistes o el que cobra un lampista que es desplaça per reparar una avaria en una estació.

La segona estació catalana que més impacte econòmic genera al territori és Masella. Aquesta estació va ingressar a la venda de forfets la temporada passada prop de 8 milions d’euros (13 si es compten tots els negocis explotats pel complex), cosa que implica que va repartir a la Cerdanya uns beneficis superiors als 90 milions d’euros.

Les estacions gestionade­s i tutelades per Ferrocarri­ls de la Generalita­t (Port Ainé, Espot, Vall de Núria, La Molina i Vallter 2000), malgrat els deutes acumulats que van obligar a la intervenci­ó de l’administra­ció autonòmica, també són importants motors econòmics a les comarques on s’ubiquen. Aquests complexos van ingressar per la venda de forfets i explotació de negocis propis 12 milions d’euros el 2014, segons xifres facilitade­s per Enric Ticó, president de Ferrocarri­ls. Unes quantitats, afegeix Ticó, “que justifique­n la intervenci­ó de Govern per evitar el tancament d’aquestes estacions”. El president de Ferrocarri­ls assegura, d’altra banda, que el balanç en caixa per aquesta tutela “avui és positiu, ja que s’està recuperant pràcticame­nt tot el que s’inver-

 ?? MERCÈ GILI ??
MERCÈ GILI
 ??  ?? Vista des de la cota 1.700 de Baqueira, amb una bona quantitat de neu
Vista des de la cota 1.700 de Baqueira, amb una bona quantitat de neu
 ?? PERE DURAN / ARXIU ?? Esquí nocturn a l’estació de La Masella
PERE DURAN / ARXIU Esquí nocturn a l’estació de La Masella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain