La Vanguardia (Català)

Montoro desbloca el pagament de 3.000 milions al Govern

Hisenda entén que Mas compleix amb les garanties i relaxa la seva posició

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Hores abans que arrenqui la campanya electoral i en plena efervescèn­cia de la disputa jurídica entre el Govern central i la Generalita­t, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va decidir ahir relaxar els controls i garanties aplicades a l’Executiu de Mas per accedir al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i va anunciar que el 16 de desembre transferir­à els 3.034 milions del FLA extraordin­ari. S’efectuarà amb un únic pagament i no en deu, com havia previst inicialmen­t el Govern de Rajoy.

Després de l’anunci de Montoro, que va fer després de reunirse amb el president de la Junta d’Extremadur­a, Guillermo Fernández Vara, va arribar la reacció del Govern. La vicepresid­enta, Neus Munté, va celebrar que l’Executiu del PP “hagi admès” que Catalunya compleix “escrupolos­ament” amb les garanties aplicades al FLA i que el pagament es faci d’una tacada.

Aquesta transferèn­cia, dins del crèdit extraordin­ari (a interès zero) de 7.889 milions destinats a totes les comunitats adherides al Fons de liquiditat ajudarà a abonar el deute farmacèuti­c, sanitària i a altres proveïdors de la Generalita­t. I s’hi han de sumar els 319,3 milions del pagament del FLA ordinari del mes de novembre que es va fer divendres passat.

Montoro rectifica la seva decisió inicial que aquesta partida extraordin­ària es transferís en deu trams, una manera –va argumentar l’Executiu central– de tenir més control sobre els pagaments i que els diners anessin destinats a serveis socials i no a la sustentaci­ó del projecte independen­tista, després de la resolució rupturista aprovada pel Parlament el 9 de novembre passat.

Altres arguments esgrimits pel Govern central per aplicar un control més estricte van ser la rebaixa de la nota del deute de la Generalita­t per les agències de ràting i l’incomplime­nt del Govern de les seves “obligacion­s d’informació”, a banda de les declaracio­ns d’alguns líders catalans en el sentit de no poder complir els límits de dèficit.

Aquest canvi de posició es deu, segons va dir ahir Montoro, al fet que la Generalita­t està avançada en el compliment de les condicions de pagament que se li van imposar per accedir al crèdit i que, en aquest sentit, s’ha apuntat al registre electrònic de factures de l’Estat. També coincideix amb el

Part dels diners serviran per pagar el deute farmacèuti­c i sanitari de la Generalita­t Munté celebra la decisió però censura l’“espectacle” amb què s’ha “humiliat” la Generalita­t

recent anunci del conseller d’Economía, Andreu Mas-Colell, que la Generalita­t presentari­a un recurs contenciós administra­tiu davant el Tribunal Suprem, contra la decisió del pagament del FLA fraccionat i controlat.

Es tracta d’un recurs que l’Executiu de Mas volia basar en la “discrimina­ció” a Catalunya respecte a altres autonomies després que el Govern aprovés les condicions específiqu­es de control.

Montoro, precisamen­t, va voler respondre ahir a aquesta estratègia jurídica i a les declaracio­ns que va fer Mas-Colell, en què va reclamar, gairebé suplicant, que el Govern central abonés el FLA abans de final d’any. “No sé per què ara s’ha d’anar als tribunals. El que s’ha de fer és continuar complint, com s’ha començat a fer, i que deixin de fer declaracio­ns emfàtiques”, va dir el ministre.

Després de saber la decisió de l’Executiu del PP, la portaveu del Govern, Neus Munté, va mostrar la seva satisfacci­ó però va lamentar que no s’hagués evitat l’“espectacle” amb què, a parer seu, “es va humiliar” la Generalita­t. “Ens n’alegrem molt perquè finalment els proveïdors podran cobrar, i és de justícia que sigui així”, va assegurar.

 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? Aguirre, Báñez, Levy i Nadal en la presentaci­ó del programa econòmic del PP
SERGIO BARRENECHE­A / EFE Aguirre, Báñez, Levy i Nadal en la presentaci­ó del programa econòmic del PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain