La Vanguardia (Català)

El greuge rus

L’expansió de l’Aliança Atlàntica a l’Est continua sent el principal greuge per a Moscou

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Des de la caiguda de la Unió Soviètica, i especialme­nt amb l’arribada de Putin al poder, Rússia enalteix un discurs que la situa com a víctima dels acords no escrits de Gorbatxov amb les potències occidental­s perquè l’OTAN no s’estengués als països de l’Est.

Que “Occident no ens estima” és un argument que es fa servir amb amarga freqüència a Rússia. Utilitzat també pel ciutadà, és un reflex de la posició oficial quan presenta davant els països occidental­s la llista d’“enganys, traïcions i greuges” que suposadame­nt ha patit aquest país des del final de la Unió Soviètica.

Moscou afirma que després de la caiguda del mur de Berlín i durant les negociacio­ns per a la reunificac­ió d’Alemania Mikhaïl Gorbatxov va rebre garanties verbals que l’Aliança Atlàntica no s’estendria pels països que havien estat sota influència de l’URSS. Encara que el pare de la perestroik­a va dir al Bild alemany que “l’OTAN no es mouria un centímetre cap a l’Est”, no hi havia res firmat. L’argument es va començar a utilitzar amb força a Moscou als anys 2000, quan amb el president Vladímir Putin Rússia va començar a recuperar-se econòmicam­ent, a guanyar presència internacio­nal i a enfortir el múscul militar.

Rússia va haver d’acceptar la incorporac­ió de Polònia, Hongria i la República Txeca a l’OTAN el 1999, però no va amagar el seu enuig quan, el 2004, hi van entrar les repúblique­s bàltiques, que havien format part de la URSS. A Moscou es creia que després de la guerra freda l’OTAN havia deixat de tenir sentit, i rebutjava la nova estratègia de l’Aliança d’estendre l’acció a tot el món i continuar augmentant el nombre de socis.

La posició de Moscou va adquirir carta de presentaci­ó a la conferènci­a de seguretat de Munic del 2007. En el seu discurs, Putin va preguntar: “Què passa amb les garanties que van donar els socis occidental­s després de la dissolució del Pacte de Varsòvia?”. El 2014, en plena crisi ucraïnesa, va assegurar que Occident “ens ha mentit moltes vegades, prenent decisions d’amagat nostre. I això és el que ha passat amb l’expansió de l’OTAN cap a l’Est”.

L’últim capítol d’aquesta “traïció” es pot escriure a Montenegro. Alguns ja han vist el penúltim a Turquia. “La política de dobles estàndards que utilitza l’OTAN no ens sorprèn. En el cas del suport de l’Aliança a Ankara per l’atac del Su24, significa que l’OTAN està d’acord amb l’acció de Turquia, o que van preparar junts aquesta provocació?”, deia aquest dimarts Irina Iarovaia, presidenta de la comissió de Seguretat de la Duma.

En aquesta política contra l’expansió de l’OTAN s’hi poden incloure també les crítiques russes a la intervenci­ó dels EUA i els seus socis europeus a Kosovo, i més recentment a Líbia i Síria, per no parlar de l’acostament de l’Aliança a Geòrgia i Ucraïna.

Els plans de Washington per implantar a Europa oriental un sistema de defensa antimíssil­s represente­n un altre gran greuge. El 2008 els EUA van firmar acords amb Polònia i la República Txeca per instal·lar un escut contra l’amenaça de Corea del Nord i l’Iran. Rússia ho considera un perill per a la seva seguretat. Tot i així, durant la presidènci­a de Dmitri Medvédev es van relaxar les posicions i “es van reiniciar” les relacions. Medvédev va proposar de crear un sistema antimíssil­s conjunt. Els EUA no ho van acceptar. Rússia va demanar un compromís per escrit que no perillava la seva seguretat. Els EUA també van dir que no i Medvédev va donar per acabada la distensió. Avui, malgrat l’acord nuclear amb l’Iran, els plans de Washington tiren endavant.

El victimisme que practica Moscou pot fallar quan el poble rus s’adoni que és una qüestió de geopolític­a mundial i no d’amor o odi envers Rússia. Però l’estratègia occidental, sobretot nord-americana, no sembla que tingui gaire èxit. Els crítics sostenen que si no hagués estat tan arrogant amb l’enemic caigut les relacions avui serien més fàcils.

Rússia creu que l’escut antimíssil­s dels EUA es pot girar en contra seu en el futur “Els dobles estàndards de l’OTAN ja no sorprenen”, diu Irina Iarovaia, diputada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain