La Vanguardia (Català)

Col·lapse a Rodalies

L’organisme creu que es pot pagar amb els 4.000 milions que deu l’Estat

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

La Cambra de Comerç de Barcelona ha advertit de la necessitat d’invertir en les infraestru­ctures ferroviàri­es de Catalunya, especialme­nt en el corredor mediterran­i i la xarxa de Rodalies de Barcelona, que amenaça de col·lapsar-se.

La Cambra de Comerç de Barcelona va llançar ahir una advertènci­a als partits polítics que es presenten a les eleccions sobre el creixent risc de “col·lapse” econòmic si no s’executen una sèrie d’inversions en infraestru­ctures com el corredor mediterran­i o Rodalies de Barcelona. L’organisme que presideix Miquel Valls va assenyalar la necessitat de remodelar la xarxa de Rodalies de l’àrea metropolit­ana de Barcelona pels problemes de mobilitat. Valls va recordar que amb la recuperaci­ó econòmica augmenta el trànsit en els accessos viaris un 3,3%, la qual cosa es tradueix en un increment de la congestió del 75%.

“Estem ofegant el creixement econòmic per la falta d’infraestru­ctures com Rodalies”, va alertar Valls. La Cambra prioritza la construcci­ó d’un túnel urbà a l’Hospitalet de Llobregat, soterrar la línia de Vilanova i la Geltrú i un nou intercanvi­ador a la Torrassa (Hospitalet de Llobregat). També va destacar la necessitat d’executar inversions com el túnel ferroviari i viari d’Horta, el de Montcada, els accessos de Rodalies a l’aeroport o la prolongaci­ó dels Ferrocarri­ls de la Generalita­t de Catalunya (FGC) a Terrassa i Sabadell.

Valls també va incidir en la necessitat d’executar les obres pendents al corredor mediterran­i. De forma específica, Valls va demanar que el Ministeri de Foment s’ha de comprometr­e amb “un calendari de disponibil­itat operativa de l’ample d’internacio­nal mitjançant el tercer carril en els trams compresos entre Castellbis­bal, Martorell i Tarragona.

Precisamen­t ahir, la patronal Pimec va denunciar la falta de voluntat política per impulsar el corredor mediterran­i. Segons l’opinió de l’organitzac­ió empresaria­l, “el cost de no accelerar el corredor mediterran­i és la pèrdua de capacitat exportador­a i d’atractiu industrial en temps en què es persegueix la re industrial­ització ”.

La Cambra de Comerç considera coma projectes d’ infraestru­ctures prioritari­s també els accessos ferroviari­s al Port de Barcelona o el Quart Cinturó (B-40). Per finançar totes les obres, el director d’estudis d’ infraestru­ctures dela Cambra, Cristian Bardají, calcula que n’hi hauria suficient amb els 4.000 milions d’euros que segons la seva opinió deu el Govern central a Catalunya en concepte de pagament de la disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia aprovat el 2006.

Valls va demanar que el Govern central que surti de les pròximes eleccions i el Govern de la Generalita­t es mullin per reactivar la inversió en infraestru­ctures. “És un tema que ha de tornar a l’agenda política i els partits han de dir què en pensen. Ningú no n’està parlant, d’això, i volem que es mullin i diguin què pensen fer per millorar les infraestru­ctures a Barcelona i a l’àrea metropolit­ana”, va dir Valls . El president de la Cambra va assegurar que altres assumptes copen aquesta agenda política, amb referència al debat sobiranist­a.

Precisamen­t les dificultat­s entre administra­cions són un dels elements –segons el parer de la Cambra– que estan endarrerin­t l’execució del tram de via única amb ample triple que hauria de donar servei directe a la terminal del moll Prat al port de Barcelona. “El conjunt

Pimec adverteix que la falta d’inversió en el corredor mediterran­i perjudica les exportacio­ns

de les administra­cions públiques competents no han estat capaces de gestionar àgilment la complexita­t de l’actuació”, segons la institució empresaria­l.

En relació amb el Quart Cinturó, la Cambra va demanar que s’impulsi la redacció del nou estudi informatiu en el tram Terrassa-Sabadell.

Valls va demanar que es prioritzin les noves inversions per criteris de rendibilit­at social i econòmica, col·laboració entre el sector públic i privat i coordinaci­ó entre administra­cions. Preguntat per infraestru­ctures mal dissenyade­s a Catalunya des del punt de vista de la rendibilit­at, Valls va dir que era millor mirar al futur.

 ?? JORDI PLAY / ARXIU ?? La Cambra demana millores a la xarxa de Rodalies de Barcelona
JORDI PLAY / ARXIU La Cambra demana millores a la xarxa de Rodalies de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain