La Vanguardia (Català)

El fill de l’imam i la ‘cheerleade­r’

L’FBI ha detingut aquest any 56 dels 300 propagandi­stes que l’Estat Islàmic té als Estats Units

- +JORDI BARBETA Washington. Correspons­al cheerleade­r.

Muhammad Oda Dakhlalla, de 22 anys, estava a punt d’iniciar un postgrau a la Universita­t de Mississipí i de casar-se amb Jaelyn Delshaun Young, la seva nòvia de 19 anys, també estudiant de l’MSU. La parella va planejar en secret un viatge de nuvis a Grècia i Turquia... amb destí final a Síria per incorporar­se a l’Estat Islàmic (EI). La seva doble vida era desconegud­a per familiars i amics, però les seves reflexions a Twitter van cridar l’atenció de l’FBI, que els va seguir la pista durant quatre mesos fins que els va detenir el 8 d’agost en un aeroport regional de Mississipí quan es disposaven a iniciar la seva gihadista lluna de mel.

Van ser acusats de “conspiraci­ó per proveir suport material i recursos a una organitzac­ió estrangera”. Mohamed i Jaelyn són dos dels 56 detinguts aquest any als EUA pel seu vincle amb l’Estat Islàmic. És la quantitat més alta de detencions relacionad­es amb el terrorisme en un sol any des de l’atac a les Torres Bessones l’onze de setembre del 2001. Des de març del 2014 els arrestos pugen a 71.

Aquestes dades les subministr­a l’informe L’Estat Islàmic a Amèrica. Dels retuits a Al-Raqqa, realitzat per investigad­ors de la George Washington University (GWU), a Washington DC.

Entre les conclusion­s, assenyala que els gihadistes reclutats per l’EI són bastant més joves que els reclutats anteriorme­nt per AlQaida o altres organitzac­ions terroriste­s. Gairebé tots són ciutadans dels Estats Units o residents permanents legals, però el més significat­iu és que no reflecteix­en un perfil sociològic similar.

“Les persones que participen en activitats relacionad­es amb l’EI difereixen àmpliament en la raça, l’edat, la classe social, l’educació i els antecedent­s familiars. Les seves motivacion­s són igualment diverses i desafien qualsevol anàlisi superficia­l”, assenyala l’informe. Això dificulta la feina dels cossos de seguretat.

Sense anar més lluny, només l’amor de la parella explica la sintonia entre Dakhlalla i Young. Ell és blanc, fill d’un imam, i ella és afroameric­ana, filla d’un oficial de policia, i havia destacat a l’institut com a

A la mateixa llista hi figura un adolescent de 15 anys i un exoficial de la Força Aèria de 47. El 40% són musulmans conversos, una significat­iva sobrerepre­sentació si tenim en compte que els conversos represente­n el 23% de la població musulmana dels EUA.

El treball de la GWU, que firmen Lorenzo Vidino i Seamus Hughes, introdueix el següent cens sobre els últims 71 detinguts.

Dakhlalla i Young van planejar un viatge de nuvis a Grècia i Turquia... amb destinació final a Síria

La mitjana d’edat és de 26 anys. El 86% són homes. Actuaven en 21 estats diferents. El 51% van anar o va intentar anar a l’estranger. El 27% estaven involucrat­s en temptative­s d’atemptat als EUA. Més de la meitat, el 55%, van ser intercepta­ts per confidents o agents infiltrats. Tres han mort als EUA quan duien a terme atemptats i almenys 12 han perdut la vida lluny del continent americà.

La investigac­ió ha identifica­t uns 300 simpatitza­nts de l’EI als EUA molt actius a les xarxes socials per difondre propaganda i propiciar la interacció amb persones d’idees afins. Twitter és l’eina que utilitzen més, amb comptes que neixen i moren constantme­nt. Hi ha nodes que dirigeixen a pàgines principals, amplificad­ors que retuitegen els missatges i shot-outs que recuperen comptes suspesos. Les dones són el 14% però assumeixen la tercera part de la feina a la xarxa.

No queda clar què és el que propicia que “un guerrer del teclat faci el salt a la militància real”, però els autors subratllen que són una ínfima minoria que reacciona per motivacion­s individual­s.

Deu ser per això que l’FBI té 900 investigac­ions obertes i, tot i que gairebé totes són alarmes sense fonament, continua seguint la pista a 10.000 individus per si a algun se li gira el cap.

 ?? MELANIE THORTIS / AP ?? Jaelyn Young l’octubre del 2012 a Vicksburg (Mississipí)
MELANIE THORTIS / AP Jaelyn Young l’octubre del 2012 a Vicksburg (Mississipí)
 ?? . ?? Muhammad Oda Dakhlalla, fill d’un imam
. Muhammad Oda Dakhlalla, fill d’un imam

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain