La Vanguardia (Català)

Rússia acusa Erdogan i la seva família de beneficiar-se amb el petroli de l’EI

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

La pugna que mantenen els governs de Moscou i Ankara després de la destrucció d’un caça bombarder rus Su-24 per dos avions turcs a la frontera amb Síria ha arribat a la capital russa als atacs personals. L’objectiu: el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

El viceminist­re de Defensa rus, Anatoli Antónov, va assegurar ahir en una roda de premsa que Turquia és el principal client del petroli amb què comercia l’Estat Islàmic (EI). En la compareixe­nça va mostrar fotografie­s i vídeos que segons ells demostren els vincles entre Turquia i les refineries que controla l’EI a Síria i l’Iraq.

A més, va afegir que en l’esquema d’extracció il·legal de cru hi ha implicades les autoritats turques, així com el mateix president Erdogan i la seva família. Antónov va posar en relleu la importànci­a del contraban de petroli per a l’EI, que l’utilitza per finançar-se. “El terrorisme sense diners és com una fera sense dents”, va dir el viceminist­re.

Aquestes paraules abunden en les acusacions que havia llançat anteriorme­nt el president rus, Vladímir Putin. Erdogan va contestar ahir prometent que Turquia respondrà. Tant al que va anomenar “calúmnies que han de demostrar” com a les sancions que ja ha imposat Rússia a alguns productes agraris procedents de Turquia. Les agències de turisme han deixat de vendre viatges organitzat­s a les platges turques i el Govern rus ha cancel·lat l’exempció de visat per als ciutadans turcs. “Si continuen en aquesta línia ens veurem obligats a prendre mesures. Ens entristeix la desproporc­ionada reacció russa”, va advertir.

La pitjor confrontac­ió entre Rússia i un país membre de l’OTAN des del final de la guerra freda ha complicat els esforços del president de França, François Hollande, per crear una gran coalició contra el terrorisme de l’EI en la qual treballin junts Rússia i els EUA. Per intentar arreglar la situació, Malta es va oferir ahir a mitjançar entre Moscou i Ankara, segons va informar Bloomberg. Encara que és membre de la UE, el primer ministre, Joseph Muscat, va destacar la condició de neutralita­t que recull la seva Constituci­ó com a garantia per a un intent d’acord.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain