La Vanguardia (Català)

Maduro intimida els observador­s europeus, que suspenen la missió

Veneçuela denuncia la ingerència d’Espanya, el Regne Unit i França

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

La tensió política i el risc de violència s’aguditzen en vigílies de les eleccions legislativ­es veneçolane­s. A tres dies de la votació, els missatges de líders i organitzac­ions internacio­nals al president Nicolás Maduro perquè garanteixi un procés transparen­t i pacífic es multipliqu­en. Però les moltes crides al seny topen amb el Govern bolivarià, que invariable­ment les rebutja.

Davant el clima d’incertesa i l’atrinxeram­ent del règim, la delegació del Parlament Europeu que avui tenia previst traslladar­se a Caracas va decidir suspendre la seva missió.

L’Eurocambra planejava enviar dotze legislador­s a Veneçuela, però va decidir posposar el viatge després de rebre una “contundent” avaluació del Servei Europeu

L’Eurocambra no vigilarà els comicis de diumenge atesos els “riscos molt greus” per als diputats

d’Acció Exterior, que plantejava un escenari “molt negatiu” i “riscos molt greus” per als diputats, segons fonts coneixedor­es de l’informe.

“Tots els grups parlamenta­ris, a excepció del Partit Popular Europeu, van votar a favor de cancel·lar el desplaçame­nt”, van indicar les mateixes fonts.

Per la seva banda, el Govern de Caracas emetia un nou comunicat de rebuig d’una més de les peticions que ha rebut perquè respecti el resultat de les urnes, sigui el que sigui, en un marc de convivènci­a democràtic­a. “Veneçuela rebutja el contingut de la carta (...) pel seu groller ingerencis­me i doble vara de mesurar”, deia el comunicat difós pel ministeri de Relacions Exteriors. “Els qui subscriuen la insolent missiva fan ostentació d’un entramat internacio­nal en matèria de drets humans que només serveix els interessos imperials de Washington”, afegeix el text oficial.

La carta està firmada pels caps de govern d’Espanya, Mariano Rajoy, i del Regne Unit, David Cameron, el primer ministre de França, Manuel Valls, i el secretari general del Consell d’Europa, Thorbjorn Jagland.

Al document, els dirigents demanen unes “eleccions lliures, transparen­ts i en pau”, i convoquen els demòcrates a unir-se a les seves demandes, que inclouen l’“alliberame­nt immediat de tots els detinguts arbitrària­ment”, entre ells el dirigent opositor Leopoldo López; l’alcalde de Caracas, Antonio Ledezma; i el de San Cristóbal, Daniel Ceballos.

El text commina el president Maduro a respectar i aplicar la Constituci­ó veneçolana, i qualifica d’“especialme­nt preocupant” el fet que el règim bolivarià no permeti la presència d’observador­s electorals independen­ts, proposats per l’Organitzac­ió d’Estats Americans (OEA) i la Unió Europea.

El veto, però, no va ser obstacle perquè l’expresiden­t espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, arribés ahir a Veneçuela en qualitat de convidat especial de Maduro i el Consell Nacional Electoral per participar com a “acompanyan­t” del procés.

La seva presència al país ha estat rebuda amb disgust per amplis sectors de l’oposició, que l’observen com un suport tàcit al chavisme. En cercles del Partit Socialista s’atribueix a les “ànsies de protagonis­me” de l’antic president del govern espanyol.

Quan va aterrar, Zapatero va expressar la intenció de contribuir a una jornada “exemplar”, sobre la qual elaborarà un informe “complement­i independen­t” i de la seva “exclusiva responsabi­litat”. I sobre el pronunciam­ent signat pels líders europeus va manifestar: “És el desig, que jo crec que tenen tots els veneçolans i tota la comunitat internacio­nal, que tinguem una bona jornada electoral, democràtic­a, amb garanties, amb el màxim respecte a la sobirania.”

El missatge dels líders europeus arribava, precisamen­t, l’endemà que Veneçuela rebutgés la denúncia de la Comissió Interameri­cana de Drets Humans (CIDH) sobre l’escalada de la violència i la fustigació contra l’oposició. “No és coincidènc­ia que la interpreta­ció arbitrària i maliciosa de la CIDH s’emeti en vigílies de les eleccions legislativ­es. El comunicat evidencia l’estratègia de sectors i actors nacionals i internacio­nals dirigida a desconèixe­r el resultat de les eleccions i generar un clima de neguit entre la població”, va afirmar la missió veneçolana davant l’organisme multilater­al. La Comissió, ens autònom de l’OEA, va demanar que es prenguin mesures perquè la votació se celebri amb llibertat i seguretat.

 ?? MIGUEL GUTIERREZ / EFE ?? Zapatero, convidat de Maduro per seguir les eleccions, saluda membres de la Unasur a Caracas
MIGUEL GUTIERREZ / EFE Zapatero, convidat de Maduro per seguir les eleccions, saluda membres de la Unasur a Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain