La Vanguardia (Català)

El CEO també preveu el 20-D un quàdruple empat a Catalunya

ERC i DiL lideren la intenció de vot, amb C’s i PSC gairebé a un punt

- CARLES CASTRO

Llevat que gairebé totes les enquestes s’equivoquin o que la campanya sigui més decisiva que habitualme­nt, aquest 20 de desembre es registrarà un quàdruple empat a Catalunya entre Esquerra, DiL (la coalició que lidera CDC), Ciutadans i PSC. En línia amb el sondeig de Feedback que va publicar La Vanguardia el cap de setmana passat, el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalita­t preveu un escenari en què aquests quatre partits es mouran en una franja de vot molt estreta: ERC, 17,9%; DiL, 17,5%; C’s, 16,6%, i PSC, 16,2%. És a dir, dins dels mateixos marges d’error de l’enquesta (±3%). Segons que sembla, les diferèncie­s estaran determinad­es pel repartimen­t d’escons: 9-11, Esquerra; 9-10, DiL, i 8-9 C’s i PSC.

Una mica més enrere se situaria En Comú Podem (ECP), amb una quota electoral del 14% i 5-6 diputats, i en última posició, el PP (12,8% i 5 diputats). De nou, l’enorme retrocés dels grans (DiL, PSC i, sobretot, PP ) seria proporcion­al al sensible avenç de Ciutadans (des de zero), Esquerra i ECP. La participac­ió estimada arribaria al 75% i els indecisos vorejarien el 30%.

El CEO també pregunta sobre el vot en unes altres eleccions autonòmiqu­es catalanes, i el pronòstic ve a reproduir l’escenari del 27-S, encara que amb matisos significat­ius: retrocés de Junts pel Sí (1,5 punts i fins a 4 escons) i avenç de Ciutadans (més de tres punts i fins a 6 diputats) o de la CUP, que podria sumar un altre escó.

Aquestes estimacion­s es produeixen en un context en què les opinions negatives sobre la situació econòmica catalana augmenten en vuit punts des de l’octubre (i en cinc l’espanyola), mentre que els indicadors negatius sobre la situació política de Catalunya creixen en 12 punts. A més a més, les expectativ­es de millora de l’economia catalana en l’horitzó immediat cauen en quatre punts mentre que creixen en set punts les percepcion­s pessimiste­s sobre el futur. Així mateix, els polítics catalans aconseguei­xen un suspens clar (3,77), tot i que és més rotund el que aconseguei­xen els líders espanyols (2,65) o el Govern central (2,57).

Finalment, en el capítol territoria­l, el sondeig detecta una certa recuperaci­ó del marge a favor del no a la independèn­cia de Catalunya, amb un avantatge d’1,6 punts, enfront de l’1,1 de l’octubre passat (malgrat que al juny el vot negatiu va arribar a assolir els set punts de marge).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain