La Vanguardia (Català)

El Cercle d’Economia retreu el procés a CDC

Homs defensa davant els empresaris la moderació del partit

- ÀLEX TORT Barcelona

Artur Mas va haver de reunir-se de forma discreta amb el Cercle d’Economia divendres passat per provar de tranquil·litzar l’empresaria­t després de la declaració de ruptura aprovada pel Parlament el 9 de novembre.

Ho va fer un cop l’entitat afirmés en una nota del 20 de novembre que l’aprovació de la resolució independen­tista, ara anul·lada pel Tribunal Constituci­onal, va tenir efectes negatius en decisions empresaria­ls d’inversió, així com en la localitzac­ió de seus corporativ­es en Catalunya.

En aquest context, ahir li va tocar el torn a Francesc Homs, número u per al Congrés de Democràcia i Llibertat. Aquest cop, però, en format conferènci­a i davant un ambient força advers.

El candidat al Congrés va defensar al Cercle d’Economia el canvi d’estratègia de Convergènc­ia apostant per la independèn­cia de Catalunya davant dels socis de l’entitat, que es van mostrar escèptics amb el procés sobiranist­a. Així, Homs va erigir CDC en el gran valedor econòmic i de l’activitat empresaria­l i va fer front a les discrepànc­ies dels congregats a la sala entorn de les negociacio­ns entre Junts pel Sí i la CUP tot destacant que el programa dels cupaires no és el mateix que el de la coalició de CDC i ERC.

De poc va servir que Francesc Homs assegurés que hi haurà seguretat jurídica en el procés, condició “indispensa­ble” en les negociacio­ns amb l’esquerra radical. Homs no ho va tenir fàcil i es va trobar amb una audiència hostil que exposava sense embuts la seva profunda disconform­itat amb el projecte independen­tista. Com a exemple, la intervenci­ó de Marta Plana, número tres d’Unió a les eleccions del 27 de setembre, que va asseverar que va marxar de Barcelona a Madrid perquè els seus inversors desconfien del procés i del fet que no hi hagi Govern després de dos mesos perquè s’està negociant amb la CUP, “un partit

El candidat recorda que el seu programa no parla enlloc de nacionalit­zacions ni de desobedièn­cia

que vol nacionalit­zar empreses”.

Homs va subratllar que els motius exposats per Plana no eren suficients per canviar la seu de la seva empresa però, en tot cas, va remarcar que el programa de la CUP no és el mateix que el de JxSí. “Si vostè repassa el que hem aprovat, enlloc parla de nacionalit­zació de res, de desprivati­tzar res. Ni tan sols parla de desobedièn­cia”.

En aquest punt, Homs va garantir que Convergènc­ia no donarà mai suport a “segons quin tipus de postulats, perquè tenim molt clars els límits” i va assenyalar tres condicions “imprescind­ibles” més, a més de la seguretat jurídica:un acord d’estabilita­t parlamentà­ria amb la investidur­a de Mas; voluntat de diàleg, negociació i pacte, i “compromís inequívoc” amb la Unió Europea.

L’empresaria­t també li va retreure que amb el procés independen­tista “s’estigui posant en perill l’Estat de benestar” i el “bon funcioname­nt” de l’economia catalana. Homs va replicar que aquest model està “en perill per falta dels estris necessaris que l’acompanyen”, i en aquest sentit va fer referència al dèficit fiscal i a la manca d’inversió en infraestru­ctures per part de l’Estat.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Francesc Homs ahir durant la conferènci­a amb Antón Costas, president del Cercle
ANDREU DALMAU / EFE Francesc Homs ahir durant la conferènci­a amb Antón Costas, president del Cercle

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain