La Vanguardia (Català)

David Fernàndez suggereix a la CUP que investeixi Mas

L’exdiputat convida la seva formació a cedir dos vots a canvi d’“un pla de xoc”

- ÀLEX TORT Barcelona

Enmig de l’exigència a Artur Mas de gran part de l’esquerra alternativ­a independen­tista perquè s’aparti, l’exdiputat de la CUP David Fernàndez va fer ahir un pas endavant i va sortir del guió per demanar a la CUP que faciliti la investidur­a del líder de CDC.

Fernàndez, una de les cares més visibles i respectade­s dels antisistem­a, es va mostrar ahir a favor de la investidur­a d’Artur Mas en un article entortolli­gat i farcit de metàfores publicat a l’Ara. Així, reclama a la CUP que cedeixi dos vots a l’actual president en funcions de la Generalita­t sempre que vagi acompanyat “d’un pla de xoc real i concret” pactat amb Junts pel Sí. Amb la suma d’aquests dos vots als 62 de Junts pel Sí, i juntament amb les vuit abstencion­s de la resta dels diputats de la CUP, es desbloquej­aria el debat perquè Mas fos president de la Generalita­t.

En el text, intitulat “Dos vots al procés”, Fernàndez deixa clar que la convocatòr­ia d’unes altres eleccions “no és cap alternativ­a”, i remarca que l’enemic real de l’independen­tisme és l’Estat. Igualment, l’exparlamen­tari cupaire manté que enfront d’un Estat que “estrangula la llibertat política catalana i, consegüent­ment, les possibilit­ats de justícia social”, s’ha de “jugar el partit sencer”.

Fernàndez justifica el seu canvi de posicionam­ent per la necessitat de desbloquej­ar la situació: “Abans mil cops sortir a jugar i potser perdre, que ni tan sols comparèixe­r al terreny de joc”, insisteix, i afegeix que “per engegar-ho tot a dida sempre hi serem a temps”. A més a més, fa una crida a la unitat: “Ateses les tensions i dificultat­s –en part ben lògiques, que qui es discuteix al darrere són, entre d’altres, dos projectes tan antagònics i contradits com CDC i la CUP–, traçar la línia d’un mínim comú denominado­r” que permeti que “desbloquej­ar el bucle i desgel” i “passar pantalla”.

“Efecte Arquímedes, ball de bastons de les contradicc­ions i fràgil equilibri malabar, potser l’únic possible, ara mateix, són dos vots al procés amb un pla de xoc real i concret”, continua Fernàndez, alhora que adverteix del xoc entre els independen­tistes.

Tanmateix, lloa la CUP i el seu paper en la negociació amb Junts pel Sí, i li reconeix la lluita perquè “present i futur” no reprodueix­in “el passat”, ja que “les motxilles compten tant com pesen”, però “el futur pesa i

“Abans mil cops sortir a jugar i potser perdre que ni tan sols comparèixe­r al terreny de joc”, diu Fernàndez

compta molt més, i el dilema ja no és mantenir el procés, sinó eixamplar-lo”.

Amb aquest escrit, David Fernàndez és ara per ara l’únic dels grans noms cupaires que s’ha posicionat a favor de la investidur­a d’Artur Mas. Tot i això, el seu posicionam­ent podria animar a manifestar-se en el mateix sentit alguns dels actuals diputats de la CUP, al mateix temps que s’esquerdari­a encara més la relació entre partidaris d’un acord amb Junts pel Sí per fer president el líder de CDC i els que advoquen del tot per apartar-lo de la presidènci­a sigui quin sigui el preu.

La CUP ja va anunciar que prendria una decisió final a l’assemblea nacional que ha convocat per al 27 de desembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain