La Vanguardia (Català)

Encara podem negociar?

- Jordi Costa

Els negociador­s poden desplegar estratègie­s de reclamació o de creació de valor. Dins de les primeres, és coneguda la tècnica del salami, demanar tall a tall fins a obtenir-lo sencer. Era el peix al cove de Pujol. La crisi econòmica, aldarulls com els del Parlament el 2011, la Diada del 2012 van portar el Govern català a variar la seva estratègia. Va exigir un pacte fiscal i, en cas negatiu, l’inici d’un procés d’independèn­cia.

El no de Madrid va portar la Generalita­t a anar cremant etapes fins a la recent

desconnexi­ó. L’enveriname­nt de les dues parts ha trencat els ponts, qualsevol negociació, de manera que cadascú ha optat per la seva presumpta millor alternativ­a. El Govern, avalat per una majoria parlamentà­ria, pretén arribar a la independèn­cia real, mentre que el Govern central utilitzarà totes les institucio­ns de l’Estat en sentit contrari. Que cadascú pensi qui té més poder exercint la seva alternativ­a.

Cal no oblidar que, tant l’un com l’altre, no negocien en nom seu, sinó que ho fan en representa­ció dels ciutadans. Mariano Rajoy coneix el profund descontent­ament català i les aspiracion­s independen­tistes. Artur Mas és conscient que un 50% no advoca per la ruptura.

Si les parts volguessin tornar a la negociació, amb els ponts destruïts, la tècnica del salami i la reclamació de valor ja no funcionara­n, i, si ho fan, seria per assolir un acord, en termes que Josep Pla qualificar­ia de “vol gal·linaci”. Cal recompondr­e els ponts.

Per a això, i això és extensible a totes les negociacio­ns, cal veure els altres com a persones, no com a unionistes o separatist­es. Segon, haurien de convertir aquest moment de crisi institucio­nal en una oportunita­t i substituir l’estratègia de la reclamació de valor per la creació de valor, amb els objectius següents: d’una banda, aprofundir en els indubtable­s interessos comuns entre Estat central i autonòmic i, de l’altra, explorar creativame­nt els interessos privats de cada part i arribar a acords que facilitin que cadascun dels ciutadans pugui desplegar les seves potenciali­tats.

No serà fàcil, però la talla de les societats i els seus governants es demostra en moments com aquest.

J. COSTA, professor de Relacions Laborals i expert en negociació d’Eada Business School

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain