La Vanguardia (Català)

Educació sexual

- Lancet, MONTSERRAT RUTLLANT

Els darrers dies llegeixo amb freqüència informacio­ns i comentaris sobre la sida com ara: “En cinc anys hi haurà vacuna contra la sida”, “els nous contagis per VIH es donen sobretot entre joves homosexual­s”, “els grups de més risc són els que tenen més de set parelles”... Sempre hi trobo a faltar un consens amb els articles científics de la revista

que com a mesures prioritàri­es per evitar el contagi citaven l’abstinènci­a sexual i la fidelitat a una sola parella, i només si aquestes dues coses fallaven, el preservati­u, que cal dir ben clar que disminueix el risc però no l’evita.

Calen campanyes serioses que fomentin des de la infància la virtut de la temprança, com es fa per exemple amb la diabetis –moderant el consum de sucre– o la cirrosi hepàtica –moderant el consum d’alcohol–. En el cas de les infeccions de transmissi­ó sexual, s’hauria de fomentar un retard en l’inici de relacions sexuals.

El tema és urgent, cada vegada que retardem el fet d’educar en aquests termes arriba a l’adolescènc­ia una nova generació de joves poc preparats per afrontar aquests reptes de salut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain