La Vanguardia (Català)

Desinverti­r en energia bruta

Un campanya internacio­nal demana que s’abandonin els combustibl­es fòssils

- ANTONIO CERRILLO ANDY ROBINSON Barcelona / Madrid

Desinverti­r en energia bruta: la nova consigna del lobby verd. Més de 500 institucio­ns, que manegen més de 3,4 bilions de dòlars (3,21 bilions d’euros) en actius financers, s’han unit al moviment mundial de desinversi­ó en combustibl­es fòssils. És una nova iniciativa per frenar la crema d’aquests combustibl­es i reduir les emissions de gasos, a fi d’evitar el temut augment de dos graus de la temperatur­a del planeta. Companyies d’asseguranc­es, ciutats i altres inversors s’han sumat a la campanya. El fet marca el punt culminant del moviment a favor de la desinversi­ó en fons relacionat­s amb les companyies vinculades al carbó, el petroli i el gas. La quantitat d’adhesions és superior a l’anunciada fins ara per aquest moviment, que va afirmar el mes de setembre passat que havia reunit 2,6 bilions de dòlars (2,45 bilions d’euros).

Una participac­ió tan alta evidencia un gran salt en les adhesions, malgrat que els promotors s’han afanyat a indicar que alguns compromiso­s de desinversi­ó només són parcials, ja que els 3,4 bilions de dòlars és la quantitat d’actius representa­ts per aquestes institucio­ns, i no la suma total de diners desinverti­da.

L’objectiu és emetre un senyal ben clar al mercat perquè deixi de destinar diners als combustibl­es fòssils (carbó, petroli i gas natural), segons expliquen els portaveus de les organitzac­ions 350.org i Divest-Invest, que donen suport a la campanya.

Aquestes dades es van donar a conèixer el tercer dia de la conferènci­a de les Nacions Unides a París, on 196 països busquen un

acord per reduir els gasos hivernacle que causen l’escalfamen­t. Les emissions de gasos procedents dels combustibl­es fòssils són l’assumpte clau en aquesta negociació. “Els inversors estan llegint les demandes ciutadanes i canviant, per allunyar el capital dels combustibl­es fòssils”, assenyalen aquests dos grups.

La campanya la recolzen, entre altres, 19 ciutats franceses (Lilla, Bordeaux, Dijon...) i altres capitals (Uppsala a Suècia, Münster a Alemanya o Melbourne i Oslo). Allianz, la companyia d’asseguranc­es més important del món, desinverte­ix 630 milions de dòlars de les seves inversions de capital en carbó; el centre d’estudis London School of Economics ha fet el mateix amb les seves inversions en carbó i sorres bituminose­s, i el fons de pensions alemany PFZW va anunciar que abandona els seus fons en companyies de carbó i en altres companyies de combustibl­es fòssils. A la Gran Bretanya, cinc universita­ts faran desinversi­ons, sobretot en carbó i sorres bituminose­s.

La campanya coincideix amb la divulgació d’estudis en els quals s’apunta que entre el 60% i el 80% de les reserves de combustibl­es fòssils (carbó, petroli, i gas) s’haurien de quedar sota terra, si realment s’assumeix l’objectiu d’evitar una pujada de temperatur­es de dos graus per sobre de les de l’època preindustr­ial.

L’organitzac­ió Carbon Tracker apunta que entre el 70% i les 90% de les inversions en combustibl­es fòssils no es podran fer perquè ja no hi haurà la rendibilit­at promesa si s’apliquen polítiques per frenar els gasos. Un altre estudi de l’HSBC apunta que els valors d’aquest tipus d’accions es podrien reduir entre un 40% i un 60% en una escenari de baixes emissions de bases. “Realment els mercats financers continuen partint de la base que es continuara­n extraient combustibl­es fòssils ad infinítum i que es continuara­n obtenint reserves. Viuen en un món paral·lel”, diu Samuel Martín-Sosa, responsabl­e de l’àrea internacio­nal d’Ecologiste­s en Acció.

Segons un estudi de l’economista Paul Elkins, de la Universita­t de Londres, el 82% de les reserves de carbó, el 49% de les de gas i el 33% de les reserves mundials de petroli no es podran explotar si es pretén evitar una pujada de dos graus de les temperatur­es respecte a les de l’època preindustr­ial. I el Canadà seria el país més perjudicat per aquestes metes. És molt significat­iu que el 38% de les reserves de l’Orient Mitjà tampoc no serien utilitzabl­es.

“En el millor dels casos, el 85% de les reserves de cru al Canadà s’haurien de mantenir sota terra”, declara l’economista Paul Elkins a aquest diari. “I això només en el cas que s’utilitzi tecnologia de captura i emmagatzem­ament de CO2 generat durant l’extracció”, va advertir. En cas contrari, el 99% de les reserves canadenque­s serien inutilitza­bles, calcula.

Qualsevol que hagi contemplat l’apocalípti­c paisatge de la província d’Alberta, on s’extreu el betum petrolífer –una substància de la mateixa textura que el quitrà i que s’ha d’estovar amb vapor per extreure-la–, entendrà per què és difícilmen­t compatible amb el futur de planeta. Fins i tot el governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney, ha advertit sobre el perill dels anomenats actius de valor no realitzabl­e a causa de la necessitat de deixar reserves de fòssils combustibl­e sota terra.

Les empreses amb reserves de carbó, comara Anglo Ameri can, Rio Tinto o l’ australian­abritànica BHP, són encaram es vulnerable­s, ja que més del 80% de les reserves de carbó s’han de mantenir sota terra si els governs volen complir la meta dels dos graus. Aquestes empreses ja desinverte­ixen en el sector de carbó.

Per això, alguns economiste­s adverteixe­n que hi ha una bombolla en les valoracion­s borsàries de les empreses energètiqu­es tradiciona­ls a causa de la impossibil­itat d’explotar les seves reserves i salvar, alhora, el planeta de catàstrofe­s climàtics. Això –adverteix Elkins– crea un risc d’una punxada desestabil­itzadora si la comunitat internacio­nal respon amb contundènc­ia al repte del canvi climàtic. El perill d’una crisi financera, sosté Elkins, “depèn del període de temps en què es produeixi la desinversi­ó, encara que l’ajust pot ser suau sempre que els inversors vagin desplaçant els actius de les seves carteres a inversions en energia neta”. D’allà la importànci­a del moviment que reivindica la desinversi­ó de fons de pensions i altres actius en empreses de combustibl­es fòssils.

Paradoxalm­ent, encara que la indústria petroliera critica els qui promouen la desinversi­ó, en realitat la seva intervenci­ó pot evitar la crisi financera. “Si les empreses de combustibl­es fòssil s’endeutessi­n per a l’exploració de reserves que no poden ser explotades i si els mercats no se n’adonessin fins a l’últim moment, hi podria haver una crisi”, va dir Elkins.

Samuel Martín-Sosa es mostra escèptic sobre un canvi d’actitud del sector financer. “Viu en una bombolla. No té límits ni regles. No desinverti­ran perquè els combustibl­es fòssils són clau per a l’acumulació de capital: discipline­n la feina, fan funcionar les màquines, ajuden a explotar els recursos... El sector financer no té interès a moure’s atenent el que diu la ciència o la política, quan demana d’evitar la pujada de 2ºC”.

PROMOU 350.ORG Un total de 500 institucio­ns s’han adherit a la iniciativa ciutadana POSSIBLE PÈRDUA DE VALOR Els promotors donen un senyal d’alarma als mercats sobre els riscos d’aquests actius EVITAR LA PUJADA DE 2 GRAUS El 82% de les reserves de carbó, el 49% del gas i el 33% del petroli no s’haurien d’explotar SAMUEL MARTÍN-SOSA “El sector financer no es mou atenent la ciència o la política”

 ??  ?? Una de les plantes de carbó a Underwood, Dakota del Nord
Una de les plantes de carbó a Underwood, Dakota del Nord
 ?? DANIEL ACKER / BLOOMBERG ??
DANIEL ACKER / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain