La Vanguardia (Català)

Consells per refredar el planeta

Nombroses accions quotidiane­s poden ajudar a promoure el canvi de model energètic

- A. CERRILLO Redacció

El ciutadà també té l’opció d’influir amb les seves accions en un canvi de model energètic, al qual es pot arribar amb petits gestos quotidians que poden ser molt rellevants i influents. Vet aquí alguns, recomanats per la Fundació Terra.

1. Apagar els llums. Aprofitem la llum natural, i fixem-nos si al

nostre habitatge encara hi ha bombetes poc eficients que podríem substituir per bombetes LED i de baix consum, que gasten menys energia.

2. Canviar la potència instal·lada en el comptador. Ajuda a reduir el consum d’electricit­at i disminuir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle, ja que el nostre sistema elèctric depèn en gran part de les plantes on es crema

carbó i gas. Els habitatges solen tenir el comptador amb una potència sobre dimensiona­da i la configurac­ió del rebut de la llum penalitza aquest component.

3. Controlar el termòstat. La temperatur­a a què programem la climatitza­ció condiciona el consum d’energia. Per cada grau que augmentem la temperatur­a s’incrementa el consum d’energia un 7%. Encara que la sensació de confort sigui subjectiva, es pot assegurar que a l’hivern amb una temperatur­a d’entre 19ºC i 21ºC n’hi ha prou per a la majoria de persones. Una diferència de temperatur­a amb l’exterior superior a 12ºC no és saludable.

4. Canviar de companyia elèctrica. La majoria de ciutadans és client de les grans empreses elèctrique­s, que actuen com un monopoli, amb la qual cosa indirectam­ent

continua donant suport a un model que no genera competènci­a i fa que es depengui en excés dels combustibl­es fòssils. Hi ha la possibilit­at de canviar de proveïdor d’energia elèctrica (distribuïd­ores o cooperativ­es que donen suport a l’energia neta).

5. Reciclar i reutilitza­r. El reciclatge evita el malbaratam­ent de recursos, materials i consum d’energia. Fabricar vidre nou amb vidre recuperat estalvia energia, i es pot dir el mateix d’altres materials. Cal comprovar si està justificad­a la compra de nous productes que s’han dissenyat segons els criteris d’obsolescèn­cia programada. Hi ha la

possibilit­at de reparar aparells vells que s’han fet malbé: així es crearan llocs de treball nous i un servei ambiental.

6. Compra local. Un consum de proximitat dóna suport a l’economia de l’entorn territoria­l pròxim i redueix la despesa energètica en el transport de productes. La compra local redueix la petjada ecològica dels productes. Fins i tot, ara hi ha iniciative­s de restaurant­s anomenats de Km 0. Penseu en la possibilit­at d’associar-vos a una cooperativ­a de consum.

7. Cotxe compartit. Els programes de cotxe compartit (carsharing) o cotxe per compartir viatges (carpooling) fa diversos

lustres que funcionen. Internet ho ha facilitat i han aparegut nombrosos webs que permeten visualitza­r el recorregut que farà una persona sola al seu vehicle per compartir-lo amb una altra persona.

8. Recuperar els aliments. Cada any es malgasta un terç de tots els aliments produïts per al consum humà. És un malbaratam­ent de tot tipus. Cada dia, botigues de queviures, fleques i altres proveïdors d’aliments acaben tirant tones d’aliments que són comestible­s però l’aspecte dels quals és inadequat. Els bancs d’aliments els recullen i els fan servir per proporcion­ar menjar a persones desfavorid­es.

9. Menjar menys carn. La producció ramadera produeix el 18% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i consumeix al voltant del 23 % de l’aigua utilitzada en l’agricultur­a mundial. La petjada ecològica del consum de carn és molt superior a la del consum de verdures i llegums.

10. Fer un hort. Pot ser que tinguem una terrassa comunitàri­a o un jardí. Els podem aprofitar per conrear part de les nostres pròpies verdures de manera simple o obtenir aliments frescos, saludables i nutritius. Més de dos-cents milions d’habitants de ciutats de tot el món ja produeixen i venen els seus propis aliments.

 ?? JACKY NAEGELEN / REUTERS ?? Llums de baix consum a París
JACKY NAEGELEN / REUTERS Llums de baix consum a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain