La Vanguardia (Català)

L’alcalde de València vol eradicar els bous embolats

Ribó veu detestable un festeig molt arrelat també a les Terres del Ebre

- ESTEVE GIRALT Tarragona

Les festes populars amb toros, els tradiciona­ls correbous, han encès la polèmica novament. La caixa dels trons l’ha obert Joan Ribó (Compromís), l’alcalde de València, en una de les zones amb més tradició taurina. Ribó ha explicat sense embuts a Ràdio València que la seva intenció és posar fi a una de les modalitats de bous més criticades, el bou embolat, que consisteix a encendre dues boles de foc subjectes a les banyes del brau, perquè considera que hi ha maltractam­ent animal. “Em sembla una pràctica força detestable; si és possible, volem que el proper any ja no es faci a la ciutat de València”, va avançar l’alcalde.

No és gens habitual que un càrrec polític carregui contra la tradició dels bous, que té una taxa elevada de popularita­t a València i també a les Terres de l’Ebre. Fins ara les entitats animaliste­s s’havien quedat soles denunciant el presumpte maltractam­ent. Precisamen­t els bous embolats són una de les dues modalitats –els bous capllaçats n’és l’altre– que els defensors dels drets dels animals critiquen més. En el bou capllaçat l’animal és arrossegat pels carrers amb unes cordes lligades al banyam.

“Cal treballar en la defensa dels animals i hi ha certes pràctiques que, gradualmen­t, m’agradaria anar eradicant. Respectant les tradicions, hem de potenciar el respecte dels animals, és indicador de qualitat democràtic­a i de coneixemen­t”, va advertir Ribó, que ja va promoure la prohibició dels circs amb animals a València.

L’alcalde destaca la importànci­a de “respectar uns éssers vius que tenen una biologia molt propera a la nostra, un sistema nerviós i mecanismes de dolor iguals que els nostres, no ens podem permetre aquestes alegries”. Ribó no té intenció d’eradicar els bous al carrer, un festeig que consisteix únicament a deixar anar el toro en una plaça o pel carrer mentre els aficionats el toregen o sortegen, sempre sense sang. “Respectare­m els costums imprescind­ibles dels bous, però amb una voluntat d’anar-lo baixant, és una tendència de civilitzac­ió”, va rematar.

“Els toros tenen un sistema nerviós i uns mecanismes de dolor iguals que els nostres”, destaca

L’anunci de Ribó ha topat amb els alcaldes de pedanies de València on el bou embolat té arrelament, com ara Borbotó o Carpesa. Els aficionats de les penyes taurines adverteixe­n l’alcalde valencià que si es compleixen els requisits legals no es podran denegar els permisos per celebrar aquest tipus de festes amb toros, com passa cada any. Un dels primers en defensar públicamen­t la controvert­ida modalitat ha estat José Ramón, alcalde pedani de Borbotó pels socialiste­s valencians (PSPV), partit que dóna suport a Compromís a l’Ajuntament de València. Ramón assegura que a Borbotó el bou embolat és una tradició “antiquíssi­ma” que no causa cap crítica ni debat.

“És un alcalde molt valent, tard o d’hora els polítics acabaran abraçant la sensibilit­at de respecte als animals. Esperem que Catalunya prengui exemple”, va valorar Aïda Gascón, directora d’Anima Naturalis, una de les entitats que exigeixen amb més força l’abolició dels correbous a les Terres de l’Ebre, on també estan molt arrelats. “En els bous embolats és cada vegada més evident que es tracta de maltractam­ent animal. El toro té angoixa i estrès, especialme­nt quan l’immobilitz­en per col·locar-li les boles de foc; és un bon pas començar per aquí per posar fi a totes les pràctiques”, va afegir.

 ?? XAVI JURIO / ARXIU ?? El bou embolat és una de les modalitats més polèmiques dels correbous; a la foto, un festeig a Amposta (Montsià)
XAVI JURIO / ARXIU El bou embolat és una de les modalitats més polèmiques dels correbous; a la foto, un festeig a Amposta (Montsià)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain