La Vanguardia (Català)

El PSC proposa d’apujar l’IBI només a un 2% de pisos

Els socialiste­s modifiquen a la baixa la seva proposta per atreure els republican­s a un acord amb el govern de Colau

- LLUÍS SIERRA Barcelona

El PSC ha mogut la peça de l’IBI per facilitar un acord sobre les ordenances fiscals de Barcelona per a l’any que ve, i rectifica així la seva anterior proposta de fer progressiu l’impost a partir d’un valor cadastral de 100.000 euros. L’augment que ara han proposat els socialiste­s (un 5%) es limitaria als habitatges i immobles més valorats, els que tenen un valor cadastral superior als 300.000 euros. És un plantejame­nt acceptat pel govern d’Ada Colau, i que s’acosta al d’ERC, partit amb el qual BComú també espera pactar els impostos i taxes del 2106, però encara no hi ha acord, perquè els republican­s continuen defensant el que era el projecte inicial de Colau: congelació total de l’IBI.

Les posicions s’acosten. El projecte d’ordenances va aconseguir l’aprovació inicial amb el vot de qualitat de l’alcaldessa. En aquell moment es considerav­a la possibilit­at d’una pujada del 3,9% de l’IBI per a immobles d’entre 100.000 i 300.000 euros de valor cadastral, i d’un 5% per als de més valor. Van votar-hi a favor BComú, PSC i CUP; es va abstenir ERC i van votar-hi en contra CiU, Ciutadans i PP.

“És una majoria fràgil”, va dir ahir el president del grup socialista Jaume Collboni quan va presentar la seva nova proposta. Desconfia de possibles “cops de vent d’algun grup com la CUP”, i vol sumar ERC i Ciutadans per a l’aprovació en l’últim ple d’aquest any.

Collboni va dir que l’augment de l’IBI que proposa afectaria només un 2% de propietari­s barcelonin­s, els propietari­s d’un immoble que tingui un valor aproximat de mercat de 600.000 euros o superior. Amb això, manté el principi de progressiv­itat (que paguin més els que més tenen) per pal·liar en alguna mesura la desigualta­t econòmica. Durant la crisi, segons Collboni, “els més rics s’han fet més rics” i han de ser solidaris amb la ciutat.

Si BComú estava disposada a congelar tot l’IBI i després va acceptar d’apujar-lo a les propietats més valuoses, no ha de tenir problemes per assumir el canvi del PSC. En canvi, amb ERC el govern haurà de negociar més. Alfred Bosch, president del grup republicà, es va ratificar en la proposta de no tocar el primer impost municipal. La crisi combinada amb la bona situació financera de l’Ajuntament ho recomana, segons Bosch, i descongela­r l’IBI podria perjudicar famílies que “tenen un pis gran però un nivell de renda baix, sobretot gent gran”. En aquest argument, ERC coincideix amb CiU. La regidora d’aquest grup Sònia Recasens va criticar que es vulgui aplicar bonificaci­ons a l’IBI en funció del valor cadastral, en lloc de fer-ho atenent a la renda i circumstàn­cies personals del contribuen­t.

Encara no hi ha acord, però tota l’esquerra municipal coincideix almenys en un propòsit: evitar que, per falta de majoria abans de l’1 de gener, s’hagin de prorrogar les ordenances fiscals d’aquest 2015, les que es van aprovar amb el govern de Xavier Trias. La pròrroga suposaria automàtica­ment un increment

ERC es manté en la proposta inicial de BComú de congelar l’IBI a tots els barcelonin­s

de l’IBI per a tots els seus contribuen­ts, d’entre el 4% i el 6%. A més, durant el 2016 toca una revisió cadastral que tindrà efectes en l’alça de l’IBI l’any següent. I prorrogar les ordenances seria el pitjor precedent per al ja difícil acord sobre el pressupost del 2016.

IBI a banda, el PSC proposa bonificaci­ons per al sector cultural, esportiu i entitats socials. ERC ha presentat al·legacions per reduir la taxa de la grua en alguns supòsits, així com ajuts a comerços històrics i a petites i mitjanes empreses que facin contractes indefinits.

 ?? . ?? La proposta afecta els immobles amb un valor cadastral per sobre dels 300.000 euros
. La proposta afecta els immobles amb un valor cadastral per sobre dels 300.000 euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain