La Vanguardia (Català)

Pisos per a les antigues casernes de Sant Andreu

Acord del Consorci de la Zona Franca i l’Ajuntament per recuperar el projecte d’habitatge social i equipament­s

- BARCELONA Redacció

El delegat especial de l’Estat per al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Jordi Cornet, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han firmat l’acord que permetrà desbloquej­ar la reconversi­ó de les antigues casernes de Sant Andreu en una zona d’equipament­s públics i habitatges. La notícia, llargament esperada pel barri, va arribar durant la celebració del primer ple del consorci presidit per Ada Colau. L’acord estableix que el CZFB farà una dació en pagament de l’Ajuntament de quatre finques que es destinaran a equipament­s i habitatge dotacional, unes parcel·les que tenen un total de 6.200 metres quadrats de superfície i 23.000 metres quadrats de sostre a la finca de les antigues instal·lacions militars.

Completa l’operació la dació en pagament de 44 habitatges de protecció oficial que la institució que dirigeix Cornet està construint al barri de la Marina de la Zona Franca. A canvi, el Consistori barceloní assumeix el cost (estimat en uns 13 milions d’euros) de les obres d’urbanitzac­ió pendents de les casernes. A les finques per a equipament­s cedides a l’Ajuntament s’hi construirà un edifici d’apartament­s per a gent gran, una guarderia, un altre edifici dotacional i un de caràcter administra­tiu. Està previst que les obres del primer edifici, que reallotjar­à els afectats per les obres de reurbanitz­ació, un total de 68 famílies, s’iniciïn durant el 2016. Hauran passat 12 anys des que el Ministeri de Defensa va vendre les finques al Consorci. Fins poc abans, i durant dos anys, hi havien viscut centenars de persones sense sostre, en l’ocupació massiva més important que ha viscut Barcelona.

L’alcaldessa Ada Colau va qualificar ahir d’“històric” l’acord amb el CZFB perquè “desencalla una situació que fa molts anys que afecta els veïns i veïnes de Sant Andreu”, que han vist paralitzat durant 12 anys un projecte que preveia equipament­s i habitatge públic.

El ple del CZFB celebrat ahir va evidenciar, d’altra banda, la bona salut d’aquesta institució. En la reunió es va aprovar el pressupost per al 2016, que preveu un benefici de 10,1 milions d’euros i triplica així el de 2,8 milions d’aquest 2015.

Els ingressos previstos pel CZFB per a l’any que ve són de 51,9 milions d’euros, un 13,7% més que els del 2015, mentre que les despeses es xifren en 41,7 milions. Una dada significat­iva dels comptes del CZFB és la previsió de disminució de l’endeutamen­t. Dels 200 milions d’euros de deute que tenia el 2012 es preveu tancar l’exercici del 2016 amb 69 milions. Aquesta reducció s’explica en part per la retallada d’un 25% de despeses pròpies i la realitzaci­ó d’actius per un total de 41 milions d’euros. En definitiva, en aquest moment, l’entitat s’autofinanç­a amb els ingressos que genera el polígon industrial de la Zona Franca i l’administra­ció dels seus actius. En els últims deu anys, el Consorci ha lliurat a l’Ajuntament de Barcelona 158 milions d’euros en diversos conceptes,

El CZFB reafirma la seva salut financera amb una previsió de 10,1 milions d’euros de benefici el 2016

dels quals 51 correspone­n a participac­ió en beneficis.

De cara a l’any que ve, el CZFB té programat l’inici d’importants inversions. Concretame­nt destinarà a aquest fi 38 milions d’euros. Dotze milions s’invertiran en vials, connexions d’aigua, renovació d’enllumenat, condiciona­ment de naus, seguretat, urbanitzac­ió de carrers i creació de molls de càrrega, entre altres aspectes. 26,6 milions d’euros més aniran a parar a projectes urbans, sobretot a la promoció d’habitatge públic al barri de la Marina de la Zona Franca (7,9 milions) i a l’esmentada operació de les antigues casernes de Sant Andreu (18,6).

 ?? EL CONSORCI ?? Els membres del ple del CZFB, amb Ada Colau i Jordi Cornet al mig
EL CONSORCI Els membres del ple del CZFB, amb Ada Colau i Jordi Cornet al mig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain